Samo jedna stvar ostaće ista nakon opštih izbora i velikih promena u britanskoj vladi!

Mačak Lari nastaviće da živi u zvaničnoj rezidenciji premijera u Dauning stritu 10. Lari je već 13 godina "glavni mišolovac" u rezidenciji i za to vreme postao je popularan širom sveta.

Sivo-belo tigrasti mačak, koji ima oko 16 godina, doveden je u Dauning strit 2011. godine. Lari je bio lutalica koji je usvojen iz doma za pse i mačke nakon što je u zvaničnoj rezidenciji premijera došlo do najezde glodara.

Tokom godina živeo je sa pet premijera: Dejvidom Kameronom, Terezom Mej, Borisom Džonsonom, Liz Trus i Rišijem Sunakom. Uskoro će deliti rezidenciju i sa novim premijerom Kirom Starmerom.

profimedia0887444532.jpg
Stephen Lock / i-Images / Eyevine / Profimedia 
foto: Stephen Lock / i-Images / Eyevine / Profimedia

Džastin Ng, fotograf koji je poznat po svojim fotografijama Larija, rekao je za AP da veruje da mačak ima "univerzalnu privlačnost".

- Mislim, Lari je mačka, znate, zna kako da šarmira medije. Ima način da pozira za sve nas. I mislim da je takođe prilično svestan i prilično medijski pametan kada su u pitanju veliki trenuci - rekao je Ng.

Dugi boravak Larija u Dauning stritu 10 naveo je ljude da povezuju premijerovu rezidenciju sa njim, a ne sa osobom koja tamo zapravo živi.

- Čak i deca koja idu u posetu Dauning stritu prvo pitaju za Larija, a ne za premijera. I to vam zaista pokazuje koliko je popularan u poređenju sa bilo kojim premijerom - dodao je Ng.

Lari je zapravo prva mačka kojoj je dodeljena zvanična titula "glavni mišolovac" i imao je značajan uticaj od svog dolaska. Druge mačke su živele ranije u rezidenciji, međutim, nisu zvanično dobile tu titulu.

- Lari je zauzeo srca britanske javnosti dok su novinarski timovi često kampovali ispred ulaznih vrata. Zauzvrat mu nacija svakodnevno šalje poklone i poslastice - navodi se na sajtu britanske vlade.

Mačak je tokom godina izazvao i niz "incidenata" sa međunarodnim liderima. Lari je 2019. godine dospeo na naslovne strane kad se isprečio ispred limuzine tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i odbio da se pomeri.

Takođe je imao žestoko rivalstvo sa crno-belim mačkom Palmerstonom koji je služio kao glavni mišolovac u obližnjem ministarstvu spoljnih poslova i komonvelta do "penzionisanja" 2020. godine.

AP navodi i da se Lari polako sprema za penziju.

(Kurir.rs/Fox/Preneo Z.Ko)