Komandant ukrajinske mornarice Aleksej Neižpapa navodi da je ključna baza Crnomorske flote van upotrebe zbog stalnih napada Kijeva i da je Moskva bila primorana da premesti svoje brodove!

Viceadmiral Neižpapa tvrdi da suukrajinski raketni i pomorski udari bespilotnih letelica naneli veliku štetu bazi u Sevastopolju koji je glavno logističko čvorište za Crnomorsku flotu.

- Očigledno je da sada gube čvorište - rekao je Neižpapa za Rojters u lučkom gradu Odesi u jednom od retkih intervjua uoči Dana ratne mornarice Ukrajine u nedelju.

Kijev je tokom 28 meseci rata zadao seriju oštrih udaraca Moskvi u Crnom moru iako su kopnene trupe na začelju na velikom frontu. Ukrajina, koja nema na raspolaganju veće ratne brodove, koristila je mornaričke čamce bez posade pune eksploziva za gađanje ruskih brodova i gađala objekte flote i druge vojne ciljeve na Krimu raketama Storm Shadov i ATACM.

- Neprijatelj je gotovo sve glavne borbeno spremne brodove pomerio iz glavne baze Crnomorske flote, a brodovi se sada drže u Novorosijsku. Neki od njih se nalaze u Azovskom moru - rekao je Neižpapa.

profimedia0299206570.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Ruskoj pomorskoj bazi Novorosijsk prema njegovim rečima nedostaju ekstenzivni objekti krimskog Sevastopolja koji je služio kao skladište i mesto za utovar krstarećih raketa koje su koristili njeni ratni brodovi za izvođenje vazdušnih udara na Ukrajinu.

- Sada pokušavaju da reše taj problem u Novorosijsku - rekao je Neižpapa i dodao da je to "glavno pitanje" za Crnomorsku flotu.

Neižpapa tvrdi da je Ukrajina uništila ili oštetila 27 mornaričkih brodova.

Među njima se navodno nalazi i pet za koje je rekao da su uništeni morskim minama koje su postavile ukrajinske pomorske bespilotne letelice u blizini Sevastopoljskog zaliva.

ODBRAMBENI POLOŽAJ

Neižpapa tvrdi da je Rusija prešla u defanzivu i da su pojedini ruski ratni brodovi, koji su ranije retko ulazili u Azovsko more istočno od Krima, sada tamo redovno stacionirani. Ukrajina tvrdi da je do 27. juna 10 ruskih ratnih brodova bilo stacionirano u Azovskom moru dok 2023. godine nije bilo nijednog.

- Crnomorska flota se sada prvenstveno koristi za logistiku odnosno malu količinu obalske teritorijalne kontrole i za ispaljivanje krstarećih raketa Kalibr na Ukrajinu - rekao je Neižpapa.

Viceadmiral je odbio da kaže šta podrazumevaju budući planovi Ukrajine u Crnom moru.

Neižpapa je rekao da će isporuka američkih borbenih aviona F-16 omogućiti Ukrajini da onemogući "punu dominaciju Rusije" nad Crnim morem.

- F-16 sa pravim naoružanjem moći će da odgurnu ruske ratne avione. Severozapadni deo Crnog mora i posebno koridor za civilne brodove biće skoro 100 odsto obezbeđen - rekao je Neižpapa.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)