Dva pitona uhvaćena tokom žestoke borbe na vrhu krova šokirala su i najiskusnije hvatače zmija!.

Australijski stručnjaci navode da nesvakidašnja borba dva mužjaka pitona znači da je sezona parenja počela mnogo ranije nego što je to uobičajeno i da bismo uskoro mogli da vidimo više zmija nego ikada.

- Nismo godinama videli da se mužjaci bore ovako rano - rekao je hvatač zmija Brendon Giford i dodao da je vrlo verovatno da se negde u blizini nalazila ženka.

Na snimku se može videti kako se dvojica krupnih mužjaka uzdižu i pokušavaju da savladaju jedan drugog na krovu kuće u Gimpiju koji se nalazi severno od Brizbejna. Giford navodi da zmije pokušavaju da gurnu jedna drugu dole dok jedna na kraju ne odustane.

Scena je gotovo nezamisliva za zimu kad zmije hiberniraju i iskaču iz svojih skrovišta samo ako je zaista toplo. Giford je dodao da su ih trenutno neuobičajeno visoke temperature izmamile iz skrovišta i naterale pravo u akciju.

- Mislim da su zmije imale taj hladni zimski period, međutim, odmah su se zagrejale, a čim se vrućina ponovo poveća, zmije se direktno prebacuju u režim razmnožavanja. Verovatno je bila ženka u tom području, dva mužjaka su naletela jedan na drugog, a onda su krenuli - objasnio je hvatač zmija.

Giford kaže da to znači da hvatači zmija treba da budu spremni za ranu i napornu sezonu.

- Sezona parenja obično počinje krajem avgusta, međutim, mogli bismo da gledamo na porođaje krajem jula što dovodi do veće populacije zmija - navodi stručnjak.

Hvatač zmija, podsetimo, naleteo je nedavno na nabreklog pitona koji je progutao nešto mnogo veće od svoje vilice!

(Kurir.rs/Yahoo/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir televizija PUNA KUĆA ZMIJA! Predrag sa Zvezdare ih drži u ZATOČENIŠTVU, ostvario je dečački san! (KURIR TELEVIZIJA)