Levičarska koalicija "Novi narodni front" juče je osvojila najviše mesta u drugom, ključnom krugu glasanja francuskih parlamentarnih izbora. Iako je ovaj rezultat bio poprilično neočekivan, smatraju analitičari, koalicija je ipak odnela pobedu.

Rezulatate izbora u Francuskoj komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije Saša Pešić, novinar i Nikola Perišić, politikolog, iz Centra za društvena istraživanja.

sequence-06.01-13-54-07.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Govorili smo baš u ovom studiju da ne treba potceniti levicu i da je Žan Lik Melanšon uspeo da ujedini različite opcije na tom spektru i to je jedan faktor. Drugi važan faktor jeste izborni sistem u Francuskoj gde smo pre dve nedelje slušali da postoji neka saradnja Makrona i Melanšona i to je sve ono što je doprinelo ovakvom rezultatu uz jedan narativ koji se javio širom Evrope i predstavio Marin Lepen i Nacionalno okupljanje tako da njihova pobeda može da izazove različitu nestabilnost u Francuskoj - rekao je Perišić i dodao:

- Taj jedan negativan imidž je doprineo svemu tome, ali ja bih ipak potencirao taj izborni sistem gde uvek u drugom krugu kada imate ekstremnijeg i umerenijeg kandidata birači se uvek odlučuju za umerenijeg.

Pešić se saglasio da je način glasanja u Francuskoj bitno uticao na rezultate:

sequence-06.01-14-48-03.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Rezultati u prvom i drugom krugu su slični, ali kao što je upravo rečeno način glasanja u Francuskoj ne dozvoljava jednoj strani najveći broj poslanika. Podsetio bih da je u prvom krugu Nacinalno okupljanje imalo 33 odsto, a u drugom 32. Po broju glasova opet je na prvom mestu i u drugom krugu. Levica ima oko 25, a Makronn oo 22. Međutim način glasanja nije dozvolio da Marin Le Pen i Nacionalnom okupljanju da imaju najveći broj poslanika.

Konstatovao je da u francuskom društvu vlada velika podeljenost:

- Što se tiče podeljenosti u francuskom društvu, ovi izbori su pokazali da je ona velika poslednji godina, a razlike se očituju u svim aspektima društva. Pre svega govorim o socijalnim i etničkim podelama. U narednom periodu će morati da se donesu neke snažne odluke gde će Makron morati da uspostavi sistem kako bi Francuska izašla iz nacionalne krize, kako bi se poboljšala ekonomija, a pre svega bezbednost. Desnica je izmeđuostalog i dobila toliki procenat upravo na potenciranju ugrožavanja unutrašnje bezbednosti zemlje od strane imigranata.

kurir televizija "OVO JE PET SCENARIJA ZA FORMIRANJE FRANCUSKE VLADE!" Pešić: Moguća je BLOKADA INSTITUCIJA, Melanšon bi više podržavao Srbiju

Smatra da bi dolazaka Melanšona na vlast doveo do veće podrške našoj zemlji od strane Francuske:

- Žan Lik Melanšon je više puta govorio da bi spoljna politika Francuske ne bi trebalo da bude zavisna od SAD. To znači da bi sa njim na vlasti francuska politika bila suverenija što bi za posledicu imalo i veću podršku Srbiji.

Naveo je pet mogućih scenarija za formiranje francuske vlade:

- Prvi scenario je da francuska levica formira tu manjinsku vladu. Drugi je da francuski predsednik odigra na kartu koalicije sa republikancima koji imaju ja mislim oko 50-60 poslanika i da formira manjinsku vladu. Treći je da se napravi neka koalicija kao u Nemačkoj od tri ili više stranaka. Četvrta je da se napravi tehnička vlada i peta je da imamo totalnu institucionalnu blokadu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

kurir televizija SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!