Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde usled toplotnog talasa koji je zahvatio taj deo zemlje, a "vruća kupola" nadvila se i nad Arizonom i Nevadom gde milioni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu.

Oko 36 miliona ljudi, oko 10 odsto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, saopštila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS).

Naučna istraživanja pokazuju da su klimatske promene, uzrokovane prvenstveno prekomernim korišćenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih talasa toplote širom sveta te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava. Očekuje se da će visoke temperature dostići ili preći dnevne rekorde u Kaliforniji, severnoj Arizoni, Ajdahu, Oregonu i Vašingtonu.

U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, nacionalna meteorološka agencija predviđa temperaturu i do 54 stepeni celzijusa koja bi mogla da potraje do petka. U subotu je tamo izmereno 53 stepeni celzijusa, čime je srušen 17-godišnji rekord. Usled vreline umro je 17-godišnji motociklista.

Las Vegas se pržio na 46 stepeni celzijusa te je izjednačen rekord iz 2007.

Temperature su u nekim mestima i po 20 stepeni celzijusa više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Redingu izmereno rekordnih 48 stepeni.

"Na delu je ekstremni toplotni talas koji se širi", upozoravaju.

Agencija takođe upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom na to da je vazduh vruć i suv, uz stalnu prisutnost vetra. Kasno u subotu evakuisano je stanovništvo iz delova okruga Santa Barbara, gde je od petka izgorelo 13.000 jutara zemljišta.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je na hitnu akciju kako bi se sprečio "klimatski pakao".

Prošle nedelje je administracija predsednika Džoa Bajdena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posledica ekstremnih vrućina.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto: lustracija/ Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija KAKO SE BEOGRAĐANI BORE SA VRUĆINAMA: Dok se neki brčkaju u fontani, ima i onih koje ljubav greje i hladi!