Izborni štab američkog predsednika Džoa Bajdena već je najavio da će on u petak biti u kampanji u Mičigenu, saveznoj državi koja je jedna od ključnih na novembarskim izborima, ali šef Bele kuće pre toga ima mnogo važniji test od kojeg zavisi to da li će uopšte ostati kandidat Demokratske partije.

CNN navodi da bi mitinzi u Mičigenu trebalo da budu održani odmah nakon okončanja samita NATO koji sutra počinje u američkoj prestonici Vašingtonu i traje do četvrtka, a koji na licu mesta prate Kurir i Kurir televizija.

Ugošćavanje svetskih lidera na skupu kojim se proslavlja 75. godišnjica postojanja Alijanse omogućiće Bajdenu da pokaže da ima državnički kredibilitet, kao i da naglasi da je on kao predsednik SAD osnažio Severnoatlantski savez i omogućio prijem dve nove zemlje članice, čeličeći zapadne saveznike Amerike kako bi odgovorili na pretnju koju je donela ruska invazija na Ukrajinu.

Međutim, tu postoji i jedno "ako", imajući u vidu sumnje u sposobnost Bajdena da bez gafova okonča ovaj samit, pogotovo nakon kritika i sve većeg pritiska pojedinih uticajnih demokrata na predsednika da se povuče iz izborne trke nakon zabrinjavajućeg nastupa u TV duelu sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

CNN navodi da ako Bajden uspešno "iznese" do kraja samit bez novih kontroverzi, pažnja javnosti bi mogla da se skloni sa njegovih uočenih slabosti i okrene se Trampu, koji bi trebalo da otkrije ime svog potpredsedničkog kandidata uoči ili tokom Republikanske nacionalne konvencije koja se naredne sedmice održava u Milvokiju.

Navodi se da, dok se fokus ponovo bude prebacio na Bajdena ostati još manje vremena do početka Demokratske naciomalne konvencije u avgustu i još suženiji manevarski prostor za one koji kritikuju predsednika da mu pronađu stranačku alternativu.

profimedia0888073822.jpg
SAUL LOEB / AFP / Profimedia 
foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Američka televizija ocenjuje da je politička debata koja se razvila zbog Bajdenovog "ukopavanja" i odbijanja da odustane od kandidature postala skoro nadrealna.

Navodi se da bi, ukoliko demokrate odluče da odustanu od Bajdena kao predsedničkog kandidata, to bio ponižavajući kraj njegove političke karijere koja se proteže poslednjih pola veka, a predsednik će se verovatno osetiti kao žrtva izdaje.

Po oceni CNN, takva odluka bi stvorila scenario viskog rizika kakav nije viđen u modernoj istoriji.

profimedia0888150130.jpg
Aashish Kiphayet/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Aashish Kiphayet/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Demokrate će morati da odluče da li će onda svi okupiti oko Bajdenove potpredsednice Kamale Haris, što je proces koji je već delimično i otpočeo ili će munjevito organizovati izbor novog predsedničkog kandadata kojem će pripasti stranačka nominacija.

Navodi se da nema garancija da bi ta osoba bila bolja opcija od Bajdena, koji je već jednom uspeo da porazi Trampa na izborima.

profimedia0728119772.jpg
Oliver Contreras / UPI / Profimedia 
foto: Oliver Contreras / UPI / Profimedia

Podseća se da je jedan od uticajnih demokrata koji je pokrenuo pitanje održivosti Bajdenove kandidature i kongresmen Adam Šif.

On je u gostovanju na NBC njuzu poručio da je nastup demokratskog kandidata u TV debati sa Trampom izazvao zabrinutost među glasačima u vezi sa tim da li je Bajden da pobedi u "jednoj egzistencijalnoj trci", misleći na novembarske izbore.

usa01-ap-gerald-herbert.jpg
AP Gerald Herbert 
foto: AP Gerald Herbert

Upitan o anketama koje ukazuju da Haris pobedila Trampa ukoliko bi zamenila Bajdena kao kandidatkinja demokrata, Šif je kazao da ona "ima iskustvo, rasuđivanje, liderske sposobnosti da bude izvanredna predsednica".

- On (Bajden) mora ili da ubedljivo pobedi ili da preda baklju nekome ko može to da uradi - rekao je Šif i dodao da bi Haris "vrlo moguće pobedila ubedljivo".

Ključne teme samita NATO - Ukrajina, ali i produbljivanje vojne saradnje u indo-pacifičkom regionu

NATO bi na samitu trebalo da razmatra konkretne načine za ubrzanje članstva Ukrajine u Alijansi, a takođe očekuje se da će u fokusu biti bezbednosni rizici ruske agresije na susednu zemlju i izazovi u indo-pacifičkom regionu.

foto: Daniel SLIM / AFP / Profimedia

- Australija, Novi Zeland, Republika Koreja i Japan veoma su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa NATO. To ne mora nužno biti vojna saradnja, nego oblasti u kojima već postoji neki vid kooperacije - kazao je Stiven Flenagan iz korporacije Rand za Glas Amerike.

(Kurir.rs/CNN/NBC News/Glas Amerike/Preveo, priredio i preneo: N. V.)

Bonus video:

Reuters NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka