Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedeljak od poljskog premijera Donalda Tuska da prebaci Kijevu sovjetske lovce MiG!

Zelenski je taj zahtev izneo na brifingu u Varšavi u ponedeljak.

- Pokrenuli smo pitanje mogućnosti prebacivanja više aviona sa modernom NATO avionikom kako bismo zaštitili naše civilno stanovništvo i našu ukrajinsku energetsku mrežu - rekao je Zelenski.

Tusk je odgovorio da Poljska to za sada ne može da uradi jer avioni učestvuju u patrolama u okviru NATO programa, međutim, dodao je da bi Varšava mogla da razmisli o zom zahtevu ako članice Severnoatlantskog saveza zamene sovjetske letelice modernijim avionima.

Odbrambeni sporazum sa Poljskom, podsetimo, predviđa mogućnost prebacivanja aviona u Ukrajinu.

profimedia0347793974.jpg
MARIUSZ PRUSACZYK / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: MARIUSZ PRUSACZYK / Alamy / Alamy / Profimedia

- Prepoznajući značajnu podršku do sada pruženu ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu iz Poljske, posebno lovcima MiG-29, učesnici će 2024. godine i nakon toga nastaviti bilateralni dijalog o daljoj saradnji u vezi sa ovom vazdušnom platformom i razmotriće mogućnost prebacivanja eskadrila MiG-29 bez oštećenja bezbednosti Poljske i operativnih sposobnosti poljskog vazduhoplovstva - navodi se u tom dokumentu.

Zelenski je u Varšavi najavio i da će Ukrajina inicirati sazivanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN zbog ruskog napada na Kijev u ponedeljak.

- Ukrajina inicira sazivanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN u vezi sa ruskim napadom na civilnu infrastrukturu među kojom je i dečija bolnica - rekao je Zelenski.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Reuters PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski