PREMIJER INDIJE POSETIO VLADIMIRA PUTINA POSLE 5 GODINA! Ovo je prvi susret od početka rata, a OVAKO zapad vidi situaciju (FOTO)
Foto: AP

POZNATI DETALJI susreta

PREMIJER INDIJE POSETIO VLADIMIRA PUTINA POSLE 5 GODINA! Ovo je prvi susret od početka rata, a OVAKO zapad vidi situaciju (FOTO)

Planeta -

Premijer Indije Narendra Modi posetio je Rusiju, gde se sastato sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Modiju je ovo prva poseta od kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, što je zakomplikovalo odnose između dugogodišnjih partnera i guralo Rusiju bliže indijskom rivalu, Kini.

Modi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji izvan Moskve. Lideri su se susreli u septembru 2022. u Uzbekistanu, na samitu bloka Šangajske organizacije za saradnju.

Šefovi država su razgovarali o perspektivama za dalji razvoj "tradicionalno prijateljskih" rusko-indijskih odnosa, kao i o aktuelnim pitanjima na međunarodnom i međunarodnom planu.

Narendra Modi, Vladimir Putin
foto: EPA

"Jače veze Indije i Rusije biće od koristi narodima dve zemlje" rekao je indijski premijer Narendra Modi po dolasku u Moskvu na društvenoj mreži X.

Lideri su imali neformalni razgovor u rezideniciji u Novo-Ogarevu, piše RIA.

Indija će otvoriti dva nova konzulata u Kazanju i Jekaterinburgu, rekao je indijski premijer Narendra Modi tokom razgovora sa indijskom zajednicom u Rusiji.

"Ovo će promovisati turizam i poslovnu aktivnost", rekao je on.

Lideri su se provozali i električnim automobilom.

Poseta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi ojačala je poziciju ruskog predsednika Vladimira Putina u na međunarodnom nivou, piše američki list Vašington post, prenosi RIA novosti.

"Modijeva poseta je ojačala Putinovu poziciju na međunarodnom nivou", navodi se.

Narendra Modi, Vladimir Putin
foto: EPA

Prema pisanju lista, Modijev dolazak u Moskvu šalje jasan signal da će Indija nastaviti da održava bliske veze sa Rusijom uprkos naporima administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da privuče indijskog lidera na svoju stranu i izoluje Rusku Federaciju. "Za Modija, Rusija ostaje najvažniji izvor oružja, energije i svemirske tehnologije koju Indija smatra neophodnim da postane velika sila", piše Vašington post.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track