Krdo slonova smrvilo je španskog turistu pred očima njegove užasnute verenice i prijatelja nakon što je izašao iz svog automobila da fotografiše u južnoafričkom rezervatu.

Četvorica posetilaca su se vozili oko Nacionalnog parka Pilanesberg u blizini svetski poznatog turističkog naselja San Siti kada su pored jezera ugledali stado slonova sa troje mladih.

Uprkos upozorenjima trojice saputnika da se vrate u automobil, turista, star 43 godine, rekao je da je želi da ima krupne kadrove slika šest slonova, izašao je i krenuo ka njima. Ogromni stariji slonovi od 3,5 tone koji štite mlade su bili uplašeni i napali su čoveka.

Španac koji je vrištao jurio je nazad sa kamerom na sigurno kroz žbunje do svojih prijatelja u kolima, ali ga je preteklo stado koje je jurilo, oborilo na pod i gazilo do smrti.

Sve što su svedoci rekli da je ostalo nakon napada od 30 sekundi bila je pohabana odeća turiste natopljena krvlju i ostaci tela zgnječeni u zemlju.

Slonovi su se odmah udaljili sa lica mesta bez ikakve agresije prema obližnjim vozilima i nestali u žbunju.

- Gost je bio španski državljanin koji je sa trojicom prijatelja ušao u kapiju Bakgatia i nedaleko od kapije naišao na rasplodno krdo slonova koji su se hranili daleko od puta. Prema rečima očevidaca, čovek je odlučio da izađe iz vozila i peške priđe slonovima, uprkos upozorenjima njegovih saputnika i putnika iz druga dva vozila. Zvaničnici parka su upozoreni i odmah su izašli na lice mesta kako bi obezbedili mesto događaja i pomogli u uviđaju. Izjave svedoka koji su posmatrali ceo incident dalje sugerišu da je ženka slona koja je napala možda to učinila da zaštiti stado i mlade. Slučaj je predat policiji na dalju istragu - rekli su nadležni.

- Bila je to veoma glupa stvar i svi su bukvalno vikali da se vrati u auto, ali je želeo da fotografije stada. Previše se udaljio sa puta da bi mogao da se vrati do auta na vreme kada je krenuo. Njegovi prijatelji su bili u histeričnom stanju i trebalo im je hitno stručno savetovanje. Nije ostalo mnogo toga da se identifikuje. Žrtva je bila zgažena u zemlju. Nažalost, uprkos svim upozorenjima, ljudi i dalje izlaze da fotografišu, ali većina ima sreće da se izvuče. Stado nije bilo krivo i ponašalo se sasvim normalno kada je osetilo pretnju za svoje mlade. Zaista su prošli pored auta sa trojicom njegovih prijatelja kada su otišli - rekao je jedan od čuvara parka.

Kurir.rs/dejli mejl