Delegacija elitnih severnokorejskih vojnih instruktora otputovala je u ponedeljak u posetu Rusiji!

To je prva vojna razmena između dve zemlje otkako su njihovi lideri potpisali pakt kojim se obavezuju na bližu vojnu saradnju.

Geum Čol, predsednik Vojnog univerziteta Kim Il Sung Kim, koji predvodi delegaciju zvaničnika za vojnu obuku, otputovao je za Rusiju avionom u ponedeljak, navodi državna novinska agencija KCNA.

Agencija nije navela koja je svrha posete i gde Čol tačno ide.

Univerzitet, nazvan po osnivaču države, poligon je za obuku elitnih vojnih oficira, a lider zemlje Kim Džong Un pohađao ga je nakon studija u Švajcarskoj dok se pripremao za trećeg lidera zemlje.

Delegacija predstavlja najnoviju posetu Severne Koreje Rusiji pošto su dve zemlje prethodno razmenile rekordan broj visokih zvaničnika - uključujući posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu u junu.

Putin i Kim potpisali su sporazum o Sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji je uključivao sporazum o međusobnoj odbrani za koji je Kim rekao da predstavlja savez.

Visok javni razvoj vojnih veza dve zemlje zabrinjava zvaničnike u Seulu i Vašingtonu koji ukazuju na dokaze o isporuci oružja sa severa Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine i veruju da Pjongjang možda prima nepoznatu pomoć od Moskve.

Dve zemlje negiraju bilo kakve transakcije oružjem.

Južnokorejski predsednik Jun Sukjul, koji će ove nedelje prisustvovati samitu NATO u Vašingtonu, upozorio je Moskvu na negativne posledice njenog prijateljstva sa Pjongjangom.

Severnokorejski vojnici, podsetimo, trebalo bi da tokom jula stignu na tlo Ukrajine kako bi podržali Rusiju u ratu, saopštio je Pjongjang samo nekoliko dana posle posete ruskog lidera Vladimira Putina.

(Kurir.rs/Reuters/preneo Z.Ko)

Bonus video:

kurir televizija SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama