NATO POTPISAO UGOVOR OD 700 MILIONA DOLARA Članice da proizvode dodatnu količinu raketa Stinger
Foto: AP/Virginia Mayo

NATO POTPISAO UGOVOR OD 700 MILIONA DOLARA Članice da proizvode dodatnu količinu raketa Stinger

Planeta -

NATO je potpisao ugovor vredan 700 miliona dolara na osnovu kojeg bi članice ove alijanse proizvodile dodatnu količinu raketa Stinger, rekao je danas njen odlazeći generalni sekretar Jens Stoltenberg. Ovo je jedan od brojnih koraka na kojima Severnoatlantski savez insistira na samitu u Vašingtonu kako bi svaka zemlja članica ojačala svoje kapacitete za proizvodnju oružja.

Stoltenberg je ozvaničio ugovor na industrijskom danu Privredne komore SAD čija je tema jačanje proizvodnih kapaciteta za odbranu zemalja NATO radi odvraćanja budućih napada.

"Nema jake odbrane bez jake bezbednosne industrije", rekao je Stoltenberg.

Stinger je prenosivi zemlja-vazduh odbrambeni sistem kratkog dometa koji nose vojnici ili vozila, a koristi se za obaranje aviona. To je jedan od prvih takvih sistema koji su SAD isporučile Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

NATO samit se održava u znaku neizvesnosti kako zbog politikih podela u SAD koje su mesecima odlagale isporuke oružja Ukrajini tako i zbog predstojećih predsedničkih izbora u Americi na kojima će republikanski kandidat biti Donald Tramp, koji je pretio tokom svoje kampanje da će pustiti Rusiju da radi šta hoće onim NATO zemljama koje ne budu ispunile alijansin kriterijum da izdvajaju dva odsto svog BDP-a godišnje za odbranu.

Od 32 NATO članice, za 23 se očekuje da će dostići taj kriterijum ove godine. Pre napada na Ukrajinu bilo ih je samo šest koje su ga ispunjavale.

Bonus video:

11:20

ZAPAD UJEDINJEN PROTIV RUSIJE? Zoran Spasić otkriva planove NATO za jačanje odbrane i podršku Ukrajini: U OVO ĆE SE ULAGATI VIŠE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track