"PUTINU MESTO U GULAGU U KOM JE UBIO MOG MUŽA": Julija Navaljnaja nakon ruske poternice kaže da šefa Kremlja NE TREBA SLATI U HAG
Foto: AP Jeanfrancois Badias, Printscreen, AP Sergei Bobylev

REAKCIJA SUPRUGE POKOJNOG OPOZICIONARA

"PUTINU MESTO U GULAGU U KOM JE UBIO MOG MUŽA": Julija Navaljnaja nakon ruske poternice kaže da šefa Kremlja NE TREBA SLATI U HAG

Planeta -

Rusija je izdala nalog za hapšenje Julije Navaljnaje, optužujući prognanu udovicu opozicionog lidera Alekseja Navalnog za učešće u "ekstremističkoj organizaciji", a ona se nakon toga oglasila putem društvenih mreža.

Sud u Moskvi je juče saopštio da je "odobrio zahtev istražitelja i odredio preventivnu meru pritvora od dva meseca".

Navaljnaja je ranije obećala da će nastaviti rad svog supruga, glavnog protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je umro u arktičkom zatvoru u februaru ove godine.

Ona je na izdavanje poternice, kojom se određuje njeno hapšenje ukoliko opet kroči na teritoriju Rusije, iz inostranstva reagovala objavom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Julija Navaljnaja
Julija Navaljnajafoto: YouTube/ Алексей Навальный

U toj objavi je pozvala medije koji izveštavaju o izdavanju poternice za njom da zamolila da "napišu ono glavno - Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac".

- Njemu je mesto u zatvoru, ali ne u nekoj udobnoj ćeliji sa televizorom, nego u Rusiji, u istoj kažnjeničkoj koloniji i istoj onoj ćeliji od dva puta tri metra u kojoj je ubio mog Alekseja - poručila je Navaljnaja.

Tim Navaljnog je takođe odbacio optužbe moskovskog suda na račun supruge pokojnog opozicionog vođe.

Organizacije koje je vodio Navaljni su u Rusiji stavljene van zakona, označene kao "ekstremističke" grupe i uvrštene na zvanični spisak "terorista".

Navaljnaja je po zanimanju ekonomista, q podržavala je muža dok je podsticao masovne proteste u Rusiji, a potom i kada je proteran iz zemlje pa otrovan, pre nego što se vratila u Moskvu sa njim 2021, znajući da će on završiti u zatvoru.

Posle njegove smrti, Navaljnaja je obećala da će preuzeti aktivnosti svog pokojnog muža i lobirala je protiv Putinove vlasti iz inostranstva.

Tokom ruskih izbora u martu, pozvala je na masovne proteste protiv Putina formiranjem dugih redova ispred biračkih mesta.

(Kurir.rs/BBC/AFP/Glas Amerike/Preveo, priredio i preneo: N. V.)

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track