U Vašingtonu je počeo trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini - novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuka njenih oružanih snaga.

Na ovu temu svoje stavove su u jutarnjem programu Kurir televizije izneli Nikola Jović, politikolog i novinar i Vladimir Kljajić, politikolog.

foto: Kurir televizija

- Kako se konflikt zahuhtava tako se više govorilo o približavanju Ukrajine Evropskoj Uniji, pa je Zelenski pre mesec dana rekao da je od danas Ukrajina članica iako to nije tačno. U simboličkom smislu moraju da dižu retoričku lestvicu jer je na vojnom planu situacija sve gora za Kijev - rekao je Jović i dodao:

- Mene to podseća na onaj period povlačenja iz Afganistana kada se sve to medijski previše naduvavalo i onda je odjednom nastalo zatišje kao da se ništa nije ni desilo. Nije sporno da će Ukrajina i dalje da ostane spoljno politički prioritet NATO kao jedna savršena situacija za njih jer mogu preko nekog drugog posredno da se obračunavaju sa svojim geopolitičkim rivalom, a da nemaju neke veće posledice. Što se kaže tuđim rukama obavljaju prvljav posao.

foto: Kurir televizija

Kljajić je ocenio da je sa tekućeg samita NATO poslata jasna poruka po putanju rata

- Poruka koja se šalje je jasna. Nema polvačenja! NATO jednostavno neće dopustiti da vi možete jednostavno da anektirate jedan deo teritorije svog komšije samo zato što je komšija slabiji od vas. Naravno tu ima i tog političkog nivoa. U njegovom govoru imajući u vidu da Bajden trči izbornu trku, dakle ostaje u trci, a nije baš prošao sjajno u duelu pre 12 sana, on je želeo da iskoristi priliku gde dolaze lideri iz 30 zemalja sveta. Na taj način on želi da dobije dodatni impuls od svetskih lidera za vođenje NATO.

Konstatovao je da rusko dronovi iscrpljuju ukrajinsku odbranu:

kurir televizija "RUSKE 'KAMIKAZE' ISCRPLJUJU UKRAJINSKU ODBRANU, SITUACIJA SVE GORA ZA KIJEV!" Politikolog: Sa samita NATO poslata JASNA poruka!

- Vidimo da Rusija investira u dronove koji iscrpljuu ukrajinsku odbranu i vidimo da ovi sistemi koji treba da ih obaraju nistu toliko uspešni. Rusija se okrenula za te kamikaze dronove koji su priloično smrtonosno oružje Kini, Iranu i Severnoj Koreji. Vidimo da Kina izvodi vojne vežbe sa Belorusijom na granici sa Poljskom što stvara dodatne tenzije u istočnoj Evropi, a Kina je ozbačena od strane NATO kao glavni potencijalni izazivač.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

kurir televizija "I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA!" Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU!