Amerika i najmanje devet saveznika iz NATO postigli su dogovor o slanju Ukrajini "desetina" sistema protivvazdušne odbrane (PVO) narednih meseci, uključujući najmanje četiri baterije sistema Patriot.

Kijev indipendent prenosi da je to objavljeno u zajedničkom saopštenju uoči jučerašnjeg početka trodnevnog samita Alijanse u Vašingtonu.

Saopštenje je objavila Bela kuća, u njemu stoji da će SAD, Nemačka i Rumunija "brzo" obezbediti Ukrajini dodatne baterije Patriota, dok će Holandija dati komponente potrebne za funkcionisanje jedne baterije ovog PVO sistema.

Navodi se da će Italija Kijevu obezbediti još jedan PVO sistem SAMP-T.

- Ovih pet strateških PVO sistema pomoći će u zaštiti ukrajinskih gradova, civila i vojnika i mi smo u bliskoj koordinaciji s ukrajinskom vladom kako bi ovi sistemi mogli ubrzo da se koriste - piše u saopštenju.

3675006-shutterstock2234809145-edit-copy.jpg
Shutterstock, Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Shutterstock, Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia

U njemu stoji da će narednih meseci Kanada, Norveška, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe doprineti slanjem "desetina" taktičkih PVO sistema Ukrajini, uključujući tu NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepard.

Američki predsednik Džo Bajden je u govoru na otvaranju samita najavio isporuku PVO sistema Kijevu.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija "BAJDEN JE STARIJI OD NATO, MOŽDA JE VREME DA NEKO MLAĐI PREUZME!" Intervju sa Nikolom Lunićem povodom samita NATO-a u Vašingtonu