Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da će sačekati da političke stranke u zemlji formiraju "republikansku" većinu u nacionalnoj skupštini, pa će tek onda doneti odluku o novom premijeru, s obzirom da nijedna stranka nije osvojila većinu na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima.

Makronov komentar sadržan je u pismu koje je objavilo nekoliko francuskih medija dok lideri raznih stranaka pokušavaju da projektuju sebe kao jedino rešenje za trenutna politička previranja nakon izbora koji nikome nisu dali odgovarajuću prednost.

"Niko nije pobedio", zaključio je Makron u pismu. "Nijedna politička snaga nije samostalno osvojila dovoljnu većinu glasova, pa su svi blokovi i koalicije koje su proizveli ovi izbori - u manjni".

Makron je zamolio stranke koje su privržene "republikanskim institucijama, vladavini prava, parlamentarnim normama, evropskoj orijentaciji i odbrani francuske nezavisnosti" da postignu kompromis.

"U svetlu ovih principa ja ću odlučiti o imenovanju premijera. Sve dotle, trenutna vlada će nastaviti da postupa u skladu sa svojim odgovornostima i rukovodiće rešavanjem tekućih pitanja", napisao je Makron, koji je izazvao šok u zemlji raspisavši vanredne izbore zbog trijumfa desničarskog Nacionalnog okupljanja i poraza svoje koalicije na izborima za Evropski parlament.

U prvom krugu parlamentanih izbora, na prvom mestu po broju glasova bilo je Nacionalno okupljanje.

U drugom krugu izbora, taktičkim povlačenjem kandidata, predsednikova centristička alijansa i levičarska koalicija Novi narodni front spečili su pobedu Nacionalnog okupljanja, pa je na prvo mesto izbio Novi narodni front, centristi su završili na drugom a Nacionalno okupljanje na trećem mestu. Na četvrtom mestu su konzervativni De Golovi Republikanci.

Bonus video:

kurir televizija SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!