SNIMAK RUSKOG SABOTERA U ČLANICI NATO! Podmetao požar i snimao obuku ukrajinskih vojnika u Poljskoj, odao ga RAČUN S PUMPE (VIDEO)
Foto: Printksrin/CNN

UHVAĆEN NAKON VIŠEMESEČNOG PRAĆENJA

SNIMAK RUSKOG SABOTERA U ČLANICI NATO! Podmetao požar i snimao obuku ukrajinskih vojnika u Poljskoj, odao ga RAČUN S PUMPE (VIDEO)

Planeta -

Rusija je, prema navodima iz vrha NATO, već više od šest meseci angažovana u diverzantskoj operaciji u državama članicama Alijanse, ciljajući linije isporuke oružja za Ukrajinu i one koji donose odluke o tome.

CNN je objavio snimak ruskog sabotera na delu u Poljskoj, koji je prvo ispisivao antiratne grafite u toj zemlji palio ogradu firme u Poljskoj koja je bila u ukrajinskom vlasništvu, a takođe je i postavljao kamere ispred baze u kojoj je poljska vojska obučavala ukrajinske trupe.

1 / 4 Foto: Printksrin/CNN

Navodi se da su ga angažovale ruske obaveštajne službe.

Poljski agenti uhvatili su sabotera nakon višemesečnog praćenja, u kojem im je pomogao račun sa benzinske pumpe koji je diverzant slučajno ispustio tokom jedne od svojih operacija, što je vidljivo na snimku.

Zapadne obaveštajne službe prate porast diverzantskih operacija u Europi, za koje kažu da su deo ruske kampanje potkopavanja podrške Ukrajini.

Radi se uglavnom o paljevinama, a takve operacije usmerene su protiv širokog različitih meta, uključujući skladište u Engleskoj,fabriku u Poljskoj, kuće u Letoniji, radnje u Litvaniji.

Ostale akcije uključuju postavljanje nadzornih kamera, ispisivanje grafita itd.

Zapadni zvaničnici tvrde da akciju predvodi ruska vojna obavještajna služba GRU.

(Kurir.rs/CNN/Index/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track