ZELENSKI I KINA U FOKUSU POSLEDNJEG DANA SAMITA NATO: Bajden opet MALO TROKIRAO tokom zdravice na prijemu u Beloj kući (VIDEO)
Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia, SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

DEKLARACIJOM OBJAVLJENO DA JE UKRAJINA NA "NEPOVRATNOM PUTU" KA ALIJANSI

ZELENSKI I KINA U FOKUSU POSLEDNJEG DANA SAMITA NATO: Bajden opet MALO TROKIRAO tokom zdravice na prijemu u Beloj kući (VIDEO)

Planeta -

Lideri zemalja NATO će na kraju trodnevnog samita u Vašingtonu danas razgovarati s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a potom će na sastanku s azijskim partnerima Alijanse pažnju posvetiti izazovima koji dolaze iz Kine.

Samit iz Vašingtona direktno prate Kurir i Kurir televizija.

AFP navodi da je Severnoatlantski savez, koji ima 32 države članice, iskoristio pompezni skup u američkoj prestonici kako bi javno pokazao odlučnost u suprotstavljanju Rusiji i podršku Kijevu.

Samit je bio u senci neizvesnosti u SAD vezanih za demokratskog predsednika Džoa Bajdena, koji se nakon "posrtanja" u TV debati sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom, bori za politički opstanak i danas će na kraju skupa održati konferenciju za medije.

Pre toga će se Zelenski pridružiti državnicima iz NATO u ogromnom kongresnom centru u samom srcu glavnog grada SAD, nakon što su su iz Alijanse obećanja isporuke novog naoružanja Ukrajini koje treba da pojača njenu protivvazdušnu odbranu.

Zelenski je pozvao članice NATO, a pogotovo Ameriku, da ukrajinskoj vojsci dozvoli udare dublje unutar Rusije.

- Zamislite koliko toga možemo da postignemo kada se ukinu ograničenja - poručio je Zelenski na marginama samita.

On je sa suprugom Olenom prisustvovao prijemu i večeri koju su američki predsednik i prva dama Džil Bajden sinoć u Beloj kući priredili za lidere zemalja NATO i njihove supruge.

Volodimir Zelenski, Džastin Trudo
foto: Wyld Adrian/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bajden je tom prilikom nazdravio Severnoatlantskom savezu i zajedničkim vezama između njegovih članica.

CNN navodi da je Bajden čitao sa telepromptera i malo promašio reči.

- Saveznici u ovoj prostoriji ne samo da imaju zajednički jezik, nemaju zajednički jezik, mi imamo – nemamo zajedničku granicu, ali smo susedi. Mi smo susedi zato što imamo slična uverenja - rekao je Bajden koji je ipak uspeo da okonča govor bez daljih većih grešaka.

Volodimir Zelenski
foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

On se potom zdravio sa Jensom Stoltenbergom, odlazećim generalnim sekretarom NATO, čiju je zdravicu naizgled pažljivo slušao, smešeći se ponekim opaskama.

Glas Amerike prenosi da su šefovi država i vlada članica Alijanse juče na samitu najavili dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od najmanje 40 milijardi evra da bi joj pomogli da se bori protiv Rusije.

Džo Bajden, NATO
foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Kroz proporcionalne doprinose, saveznici nameravaju da obezbede osnovna finansijska sredstva od 40 milijardi evra tokom naredne godine, kao i održive nivoe bezbednosne pomoći da bi Ukrajina pobedila - navodi se u deklaraciji lidera Alijanse.

U njoj stoji da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO".

Jens Stoltenberg, Džo Bajden
foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Potvrđujemo da ćemo biti u poziciji da uputimo pozivnicu Ukrajini da se pridruži Alijansi kada to usaglase saveznice i ispune se uslovi - ističe se u deklaraciji i dodaje da je budućnost Ukrajine u NATO.

U deklaraciji se između ostalog navodi da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za Alijansu i da je NATO " i dalje snažno posvećen njegovoj bezbednosti i stabilnosti".

Karpenter: Ukrajinci da budu zadovoljni

Majkl Karpenter, direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost, ocenio je u intervjuu za ukrajinski servis Glasa Amerike da bi Ukrajinci trebalo da budu zadovoljni ishodom samita.

- Uvek smo se zalagali za budućnost Ukrajine u NATO. Pitanje je kako možemo da signaliziramo snažnu želju da Ukrajina napreduje, što je brže moguće, ka članstvu u Alijansi? I ono što smo pokušali na samitu i što sada realizujemo jeste da Ukrajini obezbedimo most do članstva. To je značajan rezultat. Mislim da bi Ukrajinci trebalo da budu veoma zadovoljni ishodom samita - rekao je Karpenter.

On je objasnio je da to u praksi znači da će NATO uspostaviti novu komandu u Nemačkoj koja će podržavati Ukrajinu kada je reč o koordinaciji obuke i opreme, logistici i razvoju snaga.

(Kurir.rs/AFP/Yahoo News/CNN/Glas Amerike/Preveo, priredio i preneo: N. V.)

Bonus video:

01:07

KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Specijalni izveštač Silvija Slamning otkriva najnovije informacije sa drugog dana samita

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track