ORBAN NIJE ZAVRŠIO SVOJA PUTOVANJA! Mađarski premijer ide u NEFORMALNU posetu bivšem lideru SAD: Evo šta to znači za SVE
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

pojačava se zabrinutost

ORBAN NIJE ZAVRŠIO SVOJA PUTOVANJA! Mađarski premijer ide u NEFORMALNU posetu bivšem lideru SAD: Evo šta to znači za SVE

Planeta -

Viktor Orban će otputovati na Floridu odmah nakon samita NATO koji se završava u danas.

Orban će prisustvovati neformalnom sastanku u tamošnjoj rezidenciji Donalda Trampa, piše mađarski portal Indeks pozivajući se na Blumberg.

Sastanak će se dogoditi samo nedelju dana nakon što se mađarski premijer sastao sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Prema pisanju lista, putovanje Viktora Orbana na Floridu pojačava zabrinutost da se premijer Mađarske ponaša kao posrednik između Putina i Trampa. Republikanski predsednički kandidat je više puta rekao da će, ako bude izabran, moći da ubedi Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini i oslobodi američke zatvorenike koji se drže u Rusiji.

debata, SAD, Donald Tramp
foto: AP Gerald Herbert

Prema Blumbergovom izvoru, poseta će biti čisto neformalna, jer Tramp nije tražio od mađarskog premijera da uspostavi neku vrstu ukrajinsko-ruskog mirovnog sporazuma ili težnje.

Kako prenosi Indeks, samit NATO-a 2024. u Vašingtonu biće održan između 9. i 11. jula , kojim se obeležava i 75. godišnjica osnivanja organizacije, ali jedna od njenih glavnih tema je rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Index.hu/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track