ORBAN IZBEGAVAO BAJDENA NA SAMITU NATO? Britanski Gardijan o ZAKULISNIM IGRAMA u Vašingtonu: Orban krenuo u DIPLOMATSKU OFANZIVU
Foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

ORBAN IZBEGAVAO BAJDENA NA SAMITU NATO? Britanski Gardijan o ZAKULISNIM IGRAMA u Vašingtonu: Orban krenuo u DIPLOMATSKU OFANZIVU

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban, koji, prema pisanju medija, namerava da se u četvrtak sastane sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, nije tražio bilateralni sastanak sa aktuelnim američkim liderom Džoom Bajdenom i izbegavao ga je na samitu NATO u Vašingtonu, tvrdi britanski Gardijan, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ranije je Blumberg objavio da će se Orban sastati sa Trampom na imanju Mar-a-Lago na Floridi u četvrtak nakon samita NATO-a.

- On je zapravo izbegavao Džoa Bajdena na samitu NATO ove nedelje i nije tražio bilateralni sastanak sa američkim predsednikom - citira list tri izvora upoznata sa pripremama za samit.

Kako napominje Gardijan, mađarski premijer tajno pokušava da pregovara o mirnom rešenju za rat u Ukrajini u nadi da će Tramp ponovo biti izabran.

Izvor upoznat sa Trampovim planovima rekao je da se očekuje da će bivši predsednik ostati na Floridi do petka, nakon čega će odleteti u Filadelfiju na miting, a da posle toga "neće imati vremena" da se sastane sa Orbanom. Tako je četvrtak ostao jedini dan kada je Orban mogao da odleti na sastanak sa Trampom, dodaje britanski list.

Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je posetu Moskvi nazvao sledećom etapom mirovne misije, koja je počela putovanjem u Kijev 2. jula.

Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko sličnih "neočekivanih" sastanaka.

Orban je u ponedeljak posetio Peking, gde je rekao da je Mađarska protiv konfrontacije sa Kinom i za saradnju EU i Kine. Posle Pekinga, Orban je otišao u Vašington na samit NATO.

(Kurir.rs/Guardian/RIA Novosti/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track