Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Galužin rekao je za RIA Novosti, komentarišući temu novog samita o Ukrajini, da ruska strana ne prihvata ultimatume i da neće učestvovati u takvim događajima.

"Znamo namere kijevskog režima i njihovih zapadnih prijatelja da se "rehabilituju" za neuspeli mirovni samit u Burgenstoku u Švajcarskoj, sredinom juna ove godine i pokušaju da održe sličan događaj", rekao je on, dodajući da "čak razmišljaju da pozovu Rusiju".

"Konkretna lokacija nije od suštinske važnosti, sa kojom je sve krajnje jasno", dodao je visoki diplomata.

Taj sastanak samo bi se ponovno fokusirao isključivo na predloge ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a druge mirovne inicijative bile bi ignorisane, piše ruska RIA.

"Mi ne prihvatamo takve ultimatume i nećemo učestvovati na takvim samitima", zaključio je zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je obavešten diplomatski izvor u turskoj prestonici Ankari rekao za RIA Novosti da trenutno nema konkretnih informacija o datumu i mestu održavanja sledeće konferencije o Ukrajini, ali se Saudijska Arabija razmatra kao jedno od mogućih mesta održavanja događaja.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov pojasnio je da Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, pošto tamo postoje i druge legitimne vlasti. Međutim, Kijev im je uveo zabranu na zakonodavnom nivou i odbio mirovne predloge Moskve.

Kijevske vlasti su razmatrale svoje predloge na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj 15-16. juna, međutim, kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, samit je bio neuspešan.

(Kurir.rs/RIA novosti/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "SAMIT MIRA JE OSUĐEN NA PROPAST" Milutnović analizira: Zelenski nastoji da okupi jake zemlje u otvoren sukob sa Rusijom