Brod američke obalske straže u rutinskoj patroli u Beringovom moru "naleteo" je na nekoliko kineskih ratnih brodova u međunarodnim vodama, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD, saopštili su sinoć zvaničnici, a prenosi AP.

Posade su otkrile tri broda otprilike 200 kilometara severno od prolaza Amčitka na Aleutskim ostrvima, navodi se u saopštenju obalske straže.

Posada helikoptera iz vazdušne stanice obalske straže Kodiak primetila je četvrti brod otprilike 135 kilometara severno od prolaza Amukta.

Sva četiri kineska broda "plovila su u međunarodnim vodama, ali i dalje unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD", koja se proteže 370 kilometara od američke obale, navodi se u saopštenju.

"Postupio u skladu sa međunarodnim pravilima"

- Kineski ratni brodovi su radili u skladu sa međunarodnim pravilima i normama - rekla je kontraadmiral Megan Din, komandant tamošnje obalske straže.

- Isplovili smo kako bismo osigurali da ne dođe do poremećaja američkih interesa u pomorskom okruženju oko Aljaske.

Nije to bio prvi put da su brodovi kineske mornarice plovili u blizini voda Aljaske.

U septembru 2022. godine, raketna krstarica iz Kine primećena je u Beringovom moru, godinu dana pre nego što su brodovi obalske straže u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu naišli na kineske brodove, oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Američka vojska rutinski sprovodi ono što naziva "operacije slobode plovidbe" u spornim vodama u Aziji za koje Kina tvrdi da su njihove, raspoređujući pomorske brodove u Južnom kineskom moru.

SAD kažu da je sloboda plovidbe u vodama u nacionalnom interesu SAD.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Kineska medijska grupacija Najveći kineski primorski fotoelektrični projekat zvanično je pokrenut