RUSI PLANIRALI UBISTVO EVROPSKOG MOĆNIKA! Otkriven plan: Evo zbog čega im je bio meta
Armin Paperger, Foto: EPA/Filip Singer

RUSI PLANIRALI UBISTVO EVROPSKOG MOĆNIKA! Otkriven plan: Evo zbog čega im je bio meta

Planeta -

Američki obaveštajci otkrili su ranije ove godine da je ruska vlada planirala da ubije izvršnog direktora moćnog nemačkog proizvođača oružja koji je proizvodio artiljerijske granate i vojna vozila za Ukrajinu, tvrde petorica američkih i zapadnih zvaničnika upoznatih sa dešavanjima.

Zavera je bila jedan u nizu ruskih planova da se ubiju rukovodioci odbrambene industrije širom Evrope koji su podržavali ukrajinske ratne napore, rekli su ovi izvori. Plan da se ubije Armin Paperger koji je predvodio nemačku proizvodnju u podršci Kijevu, bio je najbliže realizaciji.

Kada su Amerikanci saznali za to, obavestili su Nemačku, čije su službe bezbednosti tada mogle da zaštite Papergera i osujete zaveru. Visoki zvaničnik nemačke vlade potvrdio je da je Berlin upozoren na zaveru od strane SAD.

CNN navodi da je Rusija već više od šest meseci sprovodi sabotažnu kampanju širom Evrope, uglavnom preko posredstva. Ona je regrutovala lokalne amatere za sve, od napada podmetanja požara na skladišta povezana sa oružjem za Ukrajinu do sitnih vandalskih radnji, osmišljenih da zaustave protok oružja sa Zapada u Ukrajinu i tupe javne podrške Kijevu.

Armin Paperger
Armin Papergerfoto: AP/Boris Roessler

Ali obaveštajni podaci koji sugerišu da je Rusija bila spremna da ubije građane podvukli su zapadnim zvaničnicima koliko daleko je Moskva spremna da ide u paralelnom ratu u senci koji vodi širom zapada.

Paperger je bio očigledna meta: njegova kompanija, Rajnmetal, je najveći i najuspešniji nemački proizvođač artiljerijskih granata kalibra 155 mm koji su postali oružje za pravljenje ili razbijanje u ukrajinskom ratu na iscrpljivanje. Kompanija otvara fabriku oklopnih vozila u Ukrajini u narednim nedeljama.

Nije bilo jasno da li su obaveštajni podaci povezani sa Rajnmetalom sugerisali da Rusija namerava da direktno ubije Papergera ili da angažuje lokalnog zastupnika.

Serija zavera, o kojima se ranije nije izveštavalo, pomaže da se objasne sve oštrija upozorenja zvaničnika NATO-a o ozbiljnosti sabotažne kampanje za koju neki visoki zvaničnici veruju da rizikuje da pređe prag oružanog sukoba u istočnoj Evropi.

Ruska sabotažna kampanja bila je glavna tačka diskusije među zvaničnicima NATO okupljenih u Vašingtonu na samitu u čast 75. godišnjice bloka. NATO je nastojao da poboljša razmenu obaveštajnih podataka širom alijanse kako bi nacije mogle da povežu tačke između onoga što bi inače moglo izgledati kao različite kriminalne aktivnosti koje su jedinstvene za njihovu sopstvenu zemlju.

Kurir.rs/CNN

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track