Ugovor između SAD i Nemačke o ponovnom stacioniranju američkih krstarećih raketa u Nemačkoj izazvao je podeljene reakcije nemačke javnosti.

- Radi se o tome da u zaštitu Nemačke spada i zastrašivanje, tj. odvraćanje, a za to su nam potrebni precizni projektili velikog dometa. Zato je ovo dobra odluka - rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Socijaldemokratska stranka Nemačke, SPD) na rubu NATO summita u Washingtonu.

Zastrašivanje kao dio obrane

On je odluku o ponovnom stacioniranju krstarećih raketa, nakon pauze duže od 20 godina, ocenio kao opravdanu.

- Svi znamo da je u Rusiji došlo do neverovatnog naoružavanja, i to oružjem koje preti i evropskoj teritoriji - rekao je Olaf Šolc.

On je izrazio začuđenost kritikom koja dolazi i iz redova njegove stranke.

- Za svakog ko se bavi odbrambenim pitanjima ova odluka koja je dugo pripremana nije nikakvo iznenađenje - rekao je Šolc.

Nemačka i SAD su na rubu NATO samita potpisale sporazum o stacioniranju krstarećih raketa tipa Tomahavk, dometa većeg od 2000 kilometara, što je dovoljno za napad na Moskvu koja je od nemačke teritorije udaljena oko 1600 km vazdušne linije. Osim toga je predviđeno postavljanje raketa zemlja-vazduh tipa SM-6, kao i novorazvijenih supersoničnih raketa.

Stacioniranje je, kako je saopšteno, privremeno, dok Nemačka i ostali NATO partneri u Evropi ne razviju sopstvene krstareće rakete.

2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Strah od trke u naoružanju

Predstavnik SPD i pripadnik levog krila stranke Ralf Stegner kritikovao je odluku o ponovnom stacioniranju raketa.

- To sve zajedno vodi ka novoj trci u naoružanju. Svet neće postati bezbedniji, nego, naprotiv, padamo u vrtlog u kojem svet postaje sve opasniji - rekao je Stegner, koji je unutar SPD usamljen u svojoj kritici.

Ministar obrane Boris Pistorius (SPD) rekao je kako je stacioniranje raketa povezano s očekivanjem Vašingtona da će Evropa uskoro razviti i sopstvene rakete dugog dometa.

Kritiku su izrazili delovi stranke Zeleni, koja je SPD partner u vladajućoj koaliciji, ali je istovremeno ministar privrede iz redova Zelenih Robert Habek izrazio "razumijevanje" potpisivanjem ugovora sa SAD.

5464654.jpg
Youtube/Wion 
foto: Youtube/Wion

Krajnja desnica i levica protiv

Populistička, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) žestoko je kritikovala postavljanje američkih raketa.

- Ova akcija Nemačku ponovo je čini ciljem mogućih napada - rekao je dopredsjednik AfD-a Tino Hrupala.

Ponovno stacioniranje američkih raketa dugog dometa je kritikovala i Sara Vageneht iz novoosnovane populističke levičarske stranke BSW, kao i predstavnici stranke Levica. Glavna opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU pozdravila je odluku.

U ispitivanju javnog mnijenja koje je objavila stanica RTL, 47 posto ispitanih se pribojava da odluka o stacioniranju raketa povećava opasnost od sukoba s Rusijom. Moskva je kritikovala sporazum o stacioniranju raketa, a ministarstvo spoljnjih poslova najavilo je "preduzimanje odgovarajućih mera" ne navodeći o kojim merama se radi.

Kurir.rs/Index/Preneo: P. P.

Bonus video:

Reuters JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu