"PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI
Foto: EPA/Valeriy Sharifulin Sputnik K, Shutterstock

KURIR TELEVIZIJA

"PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI

Planeta -

Završen je samit NATO u Vašingtonu, a poslednji, treći dan zasedanja obeležio je protest Mađarske zbog, kako su naveli, pretvaranja alijanse u anti-kineski pakt.

Silvija Slamnig, specijalni izveštač, Vašington, NATO Samit
foto: Kurir

Sa lica mesta javila se novinarka Kurir televizije Silvija Slamnig.

- Članice NATO su usvojile zajedničku deklaraciju i ovo su ključne tačke. Usvojena je nova finansijska pomoć za Ukrajinu, koja je nepovratno na putu u NATO, ali još nije precizirano kada će se to članstvo i desiti. Državni sekretar SAD Entoni Blinken je saopštio da su borbeni avioni F-16 na putu za Ukrajinu i da će se tokom ovog leta naći na ukrajinskom nebu. I Narodna Republika Kina se našla u ovoj deklaraciji i to u kontekstu optužbi NATO da podržava rat u Ukrajini tako što podržava i pomaže Rusku federaciju. U deklaraciji su teme i u vezi sa Zapadnim Balkanom koje nas najviše interesuju i rečeno je da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog Mora od strateškog značaja za alijansu. Naveli su da će ostati posvećeni njihovoj bezbednosti i stabilnosti - izvestila je Silvija Slamnig.

Silvija Slamnig
foto: Kurir televizija

Ona je upravo o odnosu NATO prema Zapadnom Balkanu razgovarala sa Nikolom Lunićem, izvršnim direktorom Centra za strateške politike.

- U svom završnom dokumentu, odnosno u deklaraciji, NATO se u dva člana osvrnuo na naš region i posebno na hibridne pretnje. U jednom članu je konkretno BiH obećana pomoć i podrška u suprotstavljanju hibridnim pretnjama, a u drugom članu koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana rečeno je da će se suprotstaviti zlonamernim pretnjama. Zlonamerne pretnje i uticaj se ogleda ne samo u dezinformacijama, nego i u svim ostalim oblicima delovanja kao što su sajber-delovanje, uticaj kroz različite organizacije, lažne organizacije, bratska udruženja - rekao je Lunić.

Nikola Lunić
foto: Kurir televizija

Istakao je i nekoliko ključnih tačaka sa trodnevnog samita NATO u glavnom gradu SAD.

- Ključne poruke su bile jačanje NATO, kompletnog kolektivnog sistema bezbednosti, pomoć Ukrajini i naravno Indopacifički region i partneri NATO. Međutim, u samom početku deklaracije su definisane osnovne pretnje alijanse, a to su pod brojem jedan Rusija i kao najznačajnija asimetrična pretnja označen je terorizam. U tom kontekstu su usaglašene smernice za borbu protiv terorizma i već potpisane praktički uz uspostavljanje Integrisanog centra za borbu protiv hibridnih pretnji. Borbeni avioni F-16 su na putu ka Ukrajini, rečeno je da će tokom ovog leta biti na ukrajinskom nebu, glavno pitanje je da li će biti dovoljno obučene snage među ukrajinskim vojnicima koji će ih koristiti.

04:27

PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1 Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:14

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track