USRED VRUĆINE POČELA OLUJA, I METEOROLOZI IZNENAĐENI: Padao grad prečnika 6 CENTRIMETARA, izdata upozorenja za delove Slovenije
Foto: Z.G.

USRED VRUĆINE POČELA OLUJA, I METEOROLOZI IZNENAĐENI: Padao grad prečnika 6 CENTRIMETARA, izdata upozorenja za delove Slovenije

Planeta -

Dve olujne ćelije su danas iznenadile Sloveniju, nakon čega je za deo zemlje izdato narandžasto meteorološko upozorenje.

Pored jakog vetra i pljuskova, nevreme je u Sloveniju ponovo donelo jak grad, veličine loptice za golf. Meteorolozi su iznenađeni.

- Pažnja! U centralnom delu zemlje formira se nevreme sa jakim gradom! Tokom nevremena mogući su jaki udari vetra i pljuskovi. Nijedan meteorološki model nije to predvideo - saopštila je slovenačka agencija Arso.

Neki komadi leda bili su prečnika šest centimetara

Stanovnici Slovenije objavili su na društvenim mrežama fotografije tuče veličine loptice za golf, a pojedini komadi leda bili su u prečniku i po šest centimetara.

Prvi olujni sistem formirao se preko furlansko-julijanske granice i pomerio se ka zapadu zemlje, a u međuvremenu je oslabio. Drugi je formiran iznad centralne Slovenije i kreće se ka istoku.

Meteorolog Luka Ravnik iz Arsoa kaže za 24ur da ponegde može biti i jačih udara vetra.

Pored narandžastog upozorenja zbog nevremena za delove Slovenije, izdato je upozorenje za celu zemlju zbog velikih vrućina.

Vozače u Sloveniji pozivaju da voze oprezno i da se ne zaustavljaju ispod nadvožnjaka ili u tunelima.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track