U poslednja 24 sata izraelske okupacione snage su u četiri napada u Pojasu Gaze ubile najmanje 71, a ranile 289 osoba, saopštile su lokalne zdravstve vlasti, prenosi palestinska agencija WAFA.

Od 7. oktobra, kada je izraelska vojska ušla u Gazu, dokumentovana je smrt 38.443 Palestinca, a povređena je 88.481 osoba. Većina ubijenih i povređenih su žene i deca.

U jednoj od najsmrtonosnijh akcija do sada, izraelski ratni avioni su jutros izveli nekoliko masivnih napada na gusto naseljenu oblast Al-Mavasi, koja je dom raseljenih stanovnika iz celog Pojasa Gaze.

Iz zdravstvenih ustanova su naveli da 71 ubijena osoba nije konačan broj stradalih, jer je veliki broj povređenih u kritičnom stanju.

Timovi hitne pomoći i spasilačke ekipe i dalje nisu u mogućnosti da dođu do mnogih žrtava, jer izraelske snage ometaju kretanje ekipa hitne pomoći i civilne odbrane.

MASOVAN NAPAD NA KAN JUNIS

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je barem 90 osoba ubijeno danas u izraelskom napadu na Kan Junis, dok je gotovo 300 ranjeno.

profimedia0880008147.jpg
ashraf amra / AFP / Profimedia 
foto: ashraf amra / AFP / Profimedia

Mnogi povređeni i mrtvi prebačeni su u obližnju bolnicu Naser. Novinari Asošiejted presa zatekli su više od 40 tela, a preživeli su posvedočili da je napad uključivao više uzastopnih udara.

Izrael je saopštio da su u napadu ciljali ;Hamasovog vojnog komandanta Mohameda Deifa. ;Hamas je međutim odbacio tvrdnju da je Mohamed Deif bio u toj oblasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je novinarima da "još uvek nije apsolutno sigurno" da su Deif i drugi komandant Hamasa Rafa Salama ubijeni. Napad se dogodio u oblasti koju je vojska označila kao bezbednu za stotine hiljada Palestinaca.

Izrael veruje da su Deif i najviši zvaničnik Hamasa u Gazi, Jahja Sinvar, glavni arhitekti napada 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i koji je pokrenuo rat Izraela i Hamasa. Deif je dugo bio na vrhu liste najtraženijih u Izraelu i veruje se da je izbegao višestruke pokušaje izraelskog ubistva.

Napad je došao u delikatnom trenutku značajnih diplomatskih napora za prekid vatre. Deifova smrt donela bi Izraelu veliku pobedu i zadala bi bolan psihološki udarac Hamasu.

Invazija Izraela na Gazu počela je nakon napada palestinskih ekstremista na jug Izraela kada je ubijeno više od 1.200 ljudi, a stotine su odvedene kao taoci.

Od tada je osvetničkom vatrom u Pojasu gaze ubijeno više od 38.300 ljudi, a više od 88.000 ranjeno.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.