PRVI KORAK NOVOG BRITANSKOG PREMIJERA: Kir Starmer najavio "resetovanje" odnosa sa evropskim partnerima
Foto: AP Kin Cheung

PRVI KORAK NOVOG BRITANSKOG PREMIJERA: Kir Starmer najavio "resetovanje" odnosa sa evropskim partnerima

Planeta -

Velika Britanija će započeti rad na resetovanju odnosa sa svojim partnerima u Evropi na samitu Evropske političke zajednice u Londonu 18. jula.

To je izjavio novi šef britanske vlade Kir Starmer, čije je reči prenela kancelarija u Dauning stritu.

- Rekao sam da ću promeniti pristup Velike Britanije angažovanju sa našim evropskim partnerima i raditi ruku pod ruku s njima na postizanju napretka na najvećim izazovima sa kojima se suočava naša generacija. Taj rad će početi na sastanku Evropske političke zajednice u četvrtak.

Britanski premijer je rat u Ukrajini nazvao "jednim od glavnih izazova našeg vremena", u kojem evropske zemlje „ne mogu biti posmatrači“, već moraju „nastaviti da pružaju međunarodnu vojnu i finansijsku pomoć“ Kijevu. Kako naglašava Dauning strit, London namerava da na samitu pokrene i pitanja borbe protiv ilegalne migracije i jačanja bezbednosti u Evropi.

Očekuje se da će na samitu učestvovati 45 šefova država i vlada. Prvi put će učestvovati predstavnici NATO-a, OEBS-a i Saveta Evrope.

Pre samita, Starmer bi trebalo da ima bilateralne sastanke sa irskim kolegom Sajmonom Harisom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, na čiju inicijativu je održan prvi samit Evropske političke zajednice 2022. godine.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track