Amerika je u šoku nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je juče preživeo atentat na mitingu u Pensilvaniji.

Snajperisti Tajne službe su ubili atentatora identifikovanog kao Tomas Kruks (20), čije je telo snimljeno na krovu proizvodnog postrojenja na oko 120 metara od mesta napada.

Trampov izbori štab je saopštio će on, uprkos ovom pokušaju ubistva, prisustvovati Republikanskoj nacionalnoj konvenciji (RNC) koja sutra počinje u Milvokiju.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da pucnjavu istražuje kao atentat na Trampa.

- Napadač je mrtav, a u pucnjavi je ubijena jedna osoba koja je prisustvovala mitingu, dok su još dve teško povređene - saopštili su zvaničnici i dodali da je reč o punoletnim muškarcima.

AP/Gene J Puskar AMERIKA U ŠOKU! TRAMP KAŽE DA GA JE SAM BOG SPASAO Zahvalio svima koji su se molili za njega, NAJAVIO PRIHVATANJE NOMINACIJE

23.16 - Otkriveni novi detalji atentata na Trampa

Neposredno pre nego što je napadač otvorio vatru na skupu Donalda Trampa suočio se sa gradskim policajcem koji nije mogao da ga neutrališe, otkrio je šerif okruga.

Vše o tome pročtajte OVDE.

20.49 - Trampi ide na Kongres republikanaca u Milvokiju

Donald Tramp je zahvalio Bogu što mu je spasao život i obećao da nikada neće dopustiti zlu da pobedi i ubrzava svoj put na Nacionalnu konvenciju republikanaca.

On sada putuje u Milvoki, u državi Viskonsin, dan pošto ga je upucao 20-godišnji Tomas Metju Kruks.

20.08 - Bajden: Imao sam dobar razgovor s Trampom

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa novinarima u Beloj kući nakon pucnjave na Trampovom mitingu u Pensilvaniji.

usa03-ap-gerald-herbert.jpg
AP Gerald Herbert 
foto: AP Gerald Herbert

„Iskreno sam zahvalan što je Tramp dobro i što se oporavlja“, рекао је on.

Dodaje da su on i Tramp sinoć posle incidenta imali „kratak i dobar” razgovor.

19.22 - Progovorili drugovi atentatora iz srednje škole

Tomas Kruks, mladić koji je pucao na Donalda Trampa radio je u kuhinji staračkog doma samo nekoliko minuta vožnje od ulice u kojoj je živeo.

Opširnije pročitajte OVDE.

18.39 - Pentagon se oglasio o atentatu

Pentagon tvrdi da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao bilo kakve veze sa vojskom.

Više o o tome pročitajte OVDE.

profimedia0889711568.jpg
Handout / AFP / Profimedia 
foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

18.28 - Materijali za pravljenje bombi pronađeni u vozilu atentatora

Istražitelji kažu da su materijali za pravljenje bombe pronađeni u vozilu osumnjičenog i njegovoj kući. Više detalja o ovome biće poznato nakon detaljnije istrage.

Više o tome pročitajte OVDE.

18.07 - Identifikovan čovek koji je ubijen u atentatu na Donalda Trampa

Kori Koperatore, penzionisani šef vatrogasne službe grada Bafalo, sedeo je iza bivšeg predsednika, kada ga je upucao i ubio naoružani napadač 20-godišnji Tomas Metju Kruks.

Više o tome pročitajte u posebnom TEKSTU.

17.41 - Oglasila se Melanija Tramp

Bivša prva dama nazvala je napadača 'čudovištem' i opisala trenutak kada je gledala kako metak pogađa uVo njenog supruga.

Više o otome pročitajte OVDE.

17.17 - Trampov savetnik objasnio zašto je bivši predsednik pomerio glavu i kako je sačuvao život

Izborni savetnik Donalda Trampa tvrdi da je bivšem predsedniku život spasao njegov potez da se pozove na grafikone na video ekranu na njegovom mitingu u Pensilvaniji u subotu.

Više o otome pročitajte OVDE.

16.39 - BBC objavio detaljnu analizu atentata na Trampa

BBC novinar Džo Invud iz Verifaj tima za utvrđivanje činjenica objašnjava gde se nalazio napadač kada je pokušao atentat na bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Više o otome pročitajte u posebnom TEKSTU.

16.22 - Objavljen transkript snimka Trampa i agenata Tajne službe.

Nekoliko trenutaka nakon što je upucan na mitingu u Batleru u Pensilvaniji, u subotu popodne, Donald Tramp je viđen sa krvlju na ušima i obrazima odveden sa bine.

Više o otome pročitajte OVDE.

15.36 - Istorijat atentata na predsednike i predsedničke kandidate u Americi

Tokom istorije SAD bilo je više napada na predsednike ili predsedničke kandidate.

14.33 - Tramp najavio govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji

Donald Tramp, bivši američki predsednik koji je juče preživeo atentat na predizbornom mitingu u Pensilvaniji, oglasio se ponovo putem svoje društvene mreže Trut soušal i zahvalio se svima na "mislima i molitvama".

- Sam Bog je sprečio da se ne desi nezamislivo. Mi se NE PLAŠIMO, već ostajemo čvrsti u veri i prkošenju izopačenosti... Ja istinski volim našu zemlju i volim vas i radujem se govoru pred našom velikom nacijom ove sedmice u Viskonsinu - poručio je Tramp, misleći na Republikansku nacionalnu konvenciju koja sutra počinje u Milvokiju.

Na njoj će on zvanično biti proglašen stranačkim kandidatom na predsedničkim izborima u novembru, nakon čega treba da održi govor kojim prihvata nominaciju.

13.36 - Kremlj se oglasio o atentatu na Trampa

Kremlj je danas saopštio da ne veruje da je aktuelna američka administracija predsednika Džoa Bajdena odgovorna na pokušaj ubistva Donalda Trampa, bivšeg šefa Bele kuće, koji se dogodio juče u Pensilvaniji.

- Mi ne verujemo da su pokušaj eliminisanja i ubistva Trampa organizovale aktuelne vlasti. Ali, atmosfera (stvorena) oko kandidata Trampa isprovocirala je ono sa čime se Amerika sada suočava - kazao je novinarima Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

13.18 - Kako je Tajna služba pustila atentatora da se toliko približi?

Američka Tajna služba istražuje kako je napadač uspeo da se približi dovoljno da puca i rani bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, što je monumentalni neuspeh jedne od osnovnih dužnosti agencije.

Naoružani napadač, kojeg su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa", navodi agencija.

12.45 - Demokrate do daljnjeg odustaju od zamene Bajdena drugim predsedničkim kandidatom?

NBC njuz je objavio da su nakon dve burne sedmice u Demokratskoj partiji, zbog lošeg nastupa Džoa Bajdena u TV duelu sa Trampom i planova za promenu predsedničkog kandidata pre stranačke konvencije, ti planovi sada blokirani.

Američka televizija navodi da su brojne demokrate izjavile da će nakon atentata na Trampa biti stopirani bilo kakvi napori da se Bajden zameni drugim stranačkim predsedničkim kandidatom.

- Mislim da je to gotovo. Jednostavno izgubite zamah - prokomentarisao je tu vest neimenovani Bajdenov saveznik.

11.31 - Privremena zabrana leta nad gradom u kojem je rođen atentator

Američka Federalna administracija za vazdušni saobraćaj (FAA) uvela je privremenu zabranu leta iznad Betel Parka, grada u kojem je rođen Tomas Kruks, atentator na Trampa.

CNN prenosi da je ova mera uvedena iz "specijalnih bezbednosnih razloga".

Zabrana leta nad tim područjem je stupila na snagu u 2.05 sati noću po lokalnom vremenu i trajala je do pet sati ujutru (11 sati po vremenu u Srbiji).

9.56 - Kamera snimila kako metak leti ka Trampovoj glavi

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija koja prikazuje metak, koji je ispalio atentator, kako juri ka Trampovoj glavi.

Snimak je, zahvaljujući visokoj rezoluciji, načinio Dag Mils, fotograf Njujork tajmsa.

9.18 - Atentator na Trampa bio republikanac, a uplatio donaciju demokratama

Tomas Kruks (20), likvidirani atentator koji je juče pokušao da ubije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, bio je registrovan kao glasač Republikanske partije, ali je novac donirao njihovim političkim rivalima demokratama.

CNN prenosi da je utvrđeno pregledom biračkog spiska iz Betel Parka u Pensilvaniji gde je Kruks živeo.

Američka televizija je sinoć stupila u kontakt sa Metjuom Kruksom, ocem atentatora, koji je kazao da pokušava da shvati "šta se dođavola dešava" i da će, pre nego što bude rekao išta o sinu, "prvo razgovorati sa policajcima".

9.06 - Ilon Mask pozvao šefa Tajne službe da podnese ostavku

Ilon Mask, američki milijarder južnoafričkog porekla i vlasnik više tehnoloških kompanija, oglasio se na svojoj društvenoj mreži X (bivši Tviter) povodom atentata koji je Donald Tramp, bivši predsednik SAD, preživeo na mitingu u Pensilvaniji.

- Šef Tajne službe i vođa obezbeđenja (mitinga) bi trebalo da podnesu ostavke - napisao je Mask povodom napada na Trampa.

8.46 - Poslednji trenuci atentatora na Trampa

Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se tvrdi da pokazuje poslednje trenutke života atentatora na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je juče preživeo pokušaj ubistva na mitingu u Pensilvaniji.

Na snimku, koji je prvi objavio TMZ, vidi se kako leži na stomaku na krovu proizvodnog postrojenja koje se nalazilo na oko 120 metara od lokacije mitinga i odatle puca iz automatske puške.

8.12 - Pojavile se slike osumnjičenog atentatora?

Pojavile su se slike osumnjičenog za atentat na Trampa na kojima osoba za koje se veruje da je pucala na bivšeg predsednika SAD nosi majicu kojom se promoviše jedan od najpopularnijih Jutjub kanala posvećenih vatrenom oružju.

NBC njuz navodi da je verifikovao sliku atentatora krvave glave kako leži na krovu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir televizija "PRETNJA PO VUČIĆEV ŽIVOT TRAJE ODAVNO I NIKAD NEĆE PRESTATI" Grgur: Atentat na premijera Slovačke je SRAMOTA NJEGOVOG OBEZBEĐENJA