REAKCIJE IZ CELOG SVETA POVODOM ATENTATA NA TRAMPA: Evo šta su poručili Makron, Zelenski, Netanjahu, Maduro...
Foto: AP/Gene J Puskar

ŠOK ŠIROM PLANETE

REAKCIJE IZ CELOG SVETA POVODOM ATENTATA NA TRAMPA: Evo šta su poručili Makron, Zelenski, Netanjahu, Maduro...

Planeta -

Državnici iz celog sveta uputili su poruke povodom atentata na Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika koji je juče preživeo pokušaj ubistva na predizbornom mitingu u Pensilvaniji.

Iz kabineta britanskog premijera Kira Starmera je poručeno da su u Londonu "šokirani scenama sa mitinga predsednika Trampa u Pensilvaniji".

- Najstrože osuđujemo sve oblike političkog nasilja i u ovom trenutku želimo sve nabolje predsedniku Trampu i njegovoj porodici - saopšteno je iz Dauning strita broj 10.

Volodimir Zelenski
foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poželeo je Trampu "brz oporavak" i naveo da je bio "zaprepašćen kada je čuo za pucnjavu".

- Takvo nasilje nema opravdanja i nije mu mesto bilo gde u svetu. Želim Americi da iz ovoga izađe jača - poručio je Zelenski.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD ocenio kao "tragediju za naše demokratije" i takođe poželeo Trampu "brz oporavak".

Emanuel Makron, Francuska, Izbori, izbori u Francuskoj
foto: AP Mohammed Badra

Japanski premijer Fumio Kišida je pozvao na odupiranje nasilju koje "ugrožacva demokratiju" i dodao da se moli za Trampov oporavak.

Kanadski premijer Džastin Trudo je poručio da se oseća "mučno" nakon što je saznao za pucnjavu u Pensilvaniji i poručio da "političko nasilje nikada nije prihvatiljivo".

Australijski premijer Entoni Albaneze nazvao je pokušaj ubistva Trampa "zabrinjavajućim" i naveo da "u demokratskom procesu nema mesta nasilju".

Venecuela, Nikolas Maduro
foto: EPA/Miguel Gutierrez

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je poželeo Trampu "brz oporavak" i da "Bog blagoslovi naord SAD i podari mu mir".

- Mi smo bili protivnici, ali ja želim predsedniku Trampu zdrav i dug život - poručio je Maduro.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je naveo da je sa suprugom Sarom "šokiran napadom na predsednika Trampa".

- Molimo se za njegovu bezbednost i brz oporavak - saopštio je Netanjahu.

Vučić: Želim brz oporavak prijatelju Srbije Donaldu Trampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio rano jutros objavom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

- Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe. Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači - poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio pokušaj ubistva Trampa.

- Nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici. Svi zajedno moramo pružiti otpor svakome ko misli da metkom, umesto glasačkim listićem, može da donosi odluke. Demokratija mora biti odbranjena, a ljudski život neprikosnoven - naveo je premijer Vučević na Instagramu.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je takođe pokušaj ubistva Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak, dodajući da je atentat na bivšeg predsednika SAD tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka.

(Kurir.rs/AP/NBC News/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track