Sudeći po snimcima uništavanja topova Oružanih snaga Ukrajine od strane ruskih snaga, ukrajinska vojska je prešla na upotrebu uglavnom zapadnih artiljerijskih sistema, zbog potrošnje artiljerijske rezerve sovjetske proizvodnje i prekida isporuke sličnih sistema iz savezničkih zemalja.

Kao što je navedeno u izdanju Army Technology, samo je Velika Britanija isporučila najmanje 60 primeraka samohodnih topova kalibra 155 mm:

“Ukupne brojke pokazuju da su članice NATO- i drugi saveznici Ukrajine obezbedili između 805 i 947 artiljerijskih oruđa (uključujući i VBR), u kalibru od 105 mm kao što su L-118 i 155 mm haubica srednjeg dometa do dalekometnih VBR sistema, posebno HIMARS ili M270“.

Istovremeno, isporuke ne prestaju, kako se pojavljuju nova obećanja ili ispunjavaju prethodne obaveze. Ali sada više nema sovjetskih proizvoda. Kako je napomenuto u britanskoj štampi, teško je izračunati gubitke, ali na osnovu objektivnog praćenja možemo zaključiti da je značajni deo tehnike uništen na frontu.

“U borbama su uništene stotine artiljerijskih oruđa i VBR koje je Zapad donirao Ukrajini”.

Prema rečima autora, potencijal artiljerije Oružanih snaga Ukrajine ne može se porediti sa mogućnostima ruskih trupa.

Prema proračunima britanskog analitičkog centra RUSI, u februaru 2024. godine Oružane snage Rusije su imale nešto manje od 6.000 artiljerijskih oruđa i VBR na bojnom polju, uključujući oko 4.780 artiljerijskih sistema, od kojih je 20% bilo samohodnih, i 1.130 VBR. Nema podataka o gubicima među njima.

Kurir.rs/TV Front//Preneo: P. P.