TRAMP STIGAO U MILVOKI, GOVORIĆE PRED 50.000 LJUDI! Uprkos atentatu počinje Republikanska nacionalna konvencija (FOTO, VIDEO)
Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia, AP/Jae C Hong, AP/Alex Brandon, AP/J Scott Applewhite, AP/Evan Vucci

SKUP U VISKONSINU

TRAMP STIGAO U MILVOKI, GOVORIĆE PRED 50.000 LJUDI! Uprkos atentatu počinje Republikanska nacionalna konvencija (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, stigao je u Milvoki gde danas počinje Republikanska nacionalna konvencija, skup na kojem će on i zvanično biti proglašen za stranačkog kandidata za Belu kuću.

On je u Viskonsin stigao kako bi zaokružio ovaj deo predizborne kampanje, uprkos tome što je tek nešto više od 24 sata ranije, u subotu uveče bio meta atentata na mitingu u Pensilvaniji.

Tramp je preživeo pokušaj ubistva, a u pucnjavi je stradao čovek u publici i ranjene su dve osobe, a snajperisti Tajne službe su likvidirali atentatora.

BBC prenosi da je Tramp po sletanju na pistu aerodroma u Milvokiju iz aviona izašao u pratnji svojih savetnika i pritom podigao pesnicu uvis, baš kao što je to učinio neposredno nakon atentata kada mu je metak okrznuo uvo.

Republikanska nacionalna konvencija se održava po unapred pripremljenom planu i deluje da ništa u programu nije menjano nakon pokušaja ubistva Trampa.

Bilo je očekivano da napad na bivšeg predsednika SAD utiče na to da se na konvenciji više pažnje posveti bezbednosti učesnika, kao i njega samog.

Donald Tramp
foto: AP/Evan Vucci

Odri Gibson-Čikino, koordinatorka Republikanske nacionalne konvencije za veze s američkom Tajnom službom, izjavila je sinoć na konferenciji za medije da neće biti promena u bezbednosnim planovima vezanim za skup.

Trampov avion sleteo u Milvoki
Trampov avion sleteo u Milvokifoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Očekuje se da će oko 50.000 ljudi učestvovati na ovom četvorodnevnom događaju na kojem će republikanci glasačima otkriti šta nude na novembarskim predsednićkim izborima.

Donald Tramp
foto: AP/Jae C Hong

Tramp bi na konvenciji trebalo da saopšti i ime potpredsedničkog kandidata, a ta osoba će govor najverovatnije održati u sredu, dan pre obraćanja republikanskoog predsedničkog kandidata.

Donald Tramp
foto: AP/Alex Brandon

Majkl Vetli, predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC), rekao je za Foks njuz da vlasti rade zajedno na obezbeđivanju mesta gde će se održati konvencija u Milvokiju, a gde su zvaničnici stranke već mesecima obavljali bezbednosne pripreme.

Donald Tramp
foto: AP/J Scott Applewhite

Predstavnici Tajne službe su saopštili da ne menjaju plan obezbeđenja Republikanske nacionalne konvencije zbog pokušaja ubistva Trampa, navodeći da su "potpuno spremni i da imaju sveobuhvatni plan za očuvanje bezbednosti učesnika konvencije".

Donald Tramp
foto: AP/J Scott Applewhite

- Planirao sam da odložim put u Viskonsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam ipak odlučio da ne mogu da dozvolim da nas atentator ili potencijalni ubica nateraju da promenimo raspored ili bilo šta drugo. Stoga odlazim za Milvoki po planu - napisao je Tramp na svojoj društevnoj mreži Trut soušal dan uoči početka skupa.

Donald Tramp
foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia, AP/Jae C Hong, AP/Alex Brandon, AP/J Scott Applewhite, AP/Evan Vucci

FBI je juče saopštio da je identifikovao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u subotnji pokušaj ubistva Trampa.

Tajna služba negira da je Tramp tražio pojačano obezbeđenje

Tajna služba SAD odgovorila je juče na spekulacije u medijima i na društvenim mrežama da su odbii zahteve da se Trampu pojača obezbeđenje.

- Netačno je da je član predsednikovog tima tražio od Ministarstva za unutrašnju bezbednost da mu se pojača obezbeđenje. Zapravo, Tajna služba je nedavno obezbedila dodatne zaštitne resurse, tehnolgiju i kapacitete u vezi s obezbeđenjem bivšeg predsednika - poručeno je iz Tajne službe.

Otac dvoje dece ubijen na mitingu, skočio da zaštiti porodicu

Tramp je pogođen u uho tokom pucnjave, napadač je mrtav, a u pucnjavi je ubijena osoba koja je prisustvovala mitingu u mestu Batler u Pensilvaniji, dok su još dve teško povređene, saopštili su zvaničnici i dodali da je reč o punoletnim muškarcima.

Žrtva je identifikovana kao 50-godišnji Kori Komperatore iz Pensilvanije, otac dvoje dece. Guverner Džoš Šapiro rekao je novinarima da je Kori poginuo kada je skočio da zakloni telom članove svoje porodice da bi ih zaštitio od metaka.

(Kurir.rs/BBC/Glas Amerike/Preveo, priredio i preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track