DA LI JE TRAMP ZNAO ZA PRIPREMU ATENTATA? Eksperti: Bio je svestan, imao 2 prstena obezbeđenja, a čim je čuo pucanj URADIO JE OVO
Foto: AP Evan Vucci

kurir televizija

DA LI JE TRAMP ZNAO ZA PRIPREMU ATENTATA? Eksperti: Bio je svestan, imao 2 prstena obezbeđenja, a čim je čuo pucanj URADIO JE OVO

Planeta -

Na Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika, pucano je dok je držao predizborni govor u Batleru u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država koja bi mogla odlučiti rezultat predstojećih predsedničkih izbora. Time je Tramp postao treći svetski političar na kojeg su ispaljeni rafali od strane nesimpatizera u poslednje dve godine.

Atentat koji je pokušan na bivšeg predsednika Donalda Trampa rezultat je, prema mišljenju dela stranih zvaničnika, atmosfere koja je stvorena oko njegove kandidature i pokušaja da se on ukloni iz političke arene. Na ovakve stvari tokom jučerašnjeg dana upozorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da nakon dugogodišnje satanizacije nije moglo ništa drugo ni da se očekuje.

11:48

DA LI JE TRAMP ZNAO ZA PRIPREMU ATENTATA? Eksperti: Bio je svestan, imao 2 prstena obezbeđenja, a čim je čuo pucanj URADIO JE OVO

O ovoj temi govorili su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije: Stevica Deđanski, politički analitičar, Zoran Anđelković, političar, Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima u Službi državne bezbednosti, i Dejan Jelača, glumac koji se uključio u program iz Njujorka.

Deđanski je istakao ozbiljnost situacije i naglasio značaj ovih izbora:

- Ovi izbori su posebno bitni jer se u okolnostima svetskim koje postoje zaista odlučuje o globalnim politikama. Sukob između agresivne politike Demokratske stranke i antisistemskog kandidata Donalda Trampa dostiže vrhunac. Tramp je najavio da će promeniti administraciju čim dođe na vlast, izazvavši dodatnu mržnju. Društvo je toliko podeljeno da na sto brakova u Americi samo jedan je između demokrata i republikanaca - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

Božidar Spasić je analizirao propuste u obezbeđenju bivšeg predsednika Trampa:

- Tramp je imao dva prstena obezbeđenja kao bivši predsednik i kao potencijalni kandidat. Međutim, Amerikanci nisu napravili nijedan prsten oko objekta gde je Tramp bio. Nije bilo obezbeđenja iz vazduha dronovima, što je ogroman propust. Takođe, nije bilo dovoljno bezbednosnih prstenova za prolazak ka lokaciji. Sve ovo ukazuje na ozbiljne propuste bezbednosnih službi - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

Zoran Anđelković je komentarisao političku atmosferu i medijski uticaj na incident:

- Poslednji godinu dana više visokih funkcionera Demokratske stranke govorilo je da je jedina mogućnost da Tramp bude ubijen. Takva histerična kampanja vodi ka ovakvim incidentima. Mediji su nastavili na sarkastičan i ironičan način da komentarišu sve ovo, umesto da osude nasilje. To je dodatno polarizovalo društvo - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

Dejan Jelača je iz Njujorka dodao:

- Tramp je bio pripremljen za mogućnost atentata. Čim je čuo pucanj, spustio se iza govornice. Činjenica da je bio svestan mogućnosti napada govori mnogo o atmosferi u kojoj se nalaze američki izbori - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track