Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsednika, izjavio je kako bi Velika Britanija mogla postati prva "istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje" nakon što su laburisti pobedili na parlamentarnim izborima.

Senator iz Ohaja dao je navedeni komentar na konferenciji američkih konzervativaca. Ova situacija bi mogla da bude izrazito neprijatna za britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lemija koji je poslednjih meseci pokušao da "izgradi mostove" sa Vensom, govoreći o tome kako su obojica odrasla u siromaštvu.

"Nedavno sam s prijateljima razgovarao o jednoj od najvećih opasnosti u svetu, nuklearnoj proliferaciji. Naravno, Bajdenovu administraciju nije briga za to. Govorili smo o tome koja je prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje", izjavio je Vens prošlog četvrtka na konferenciji o nacionalnom konzervativizmu.

"Mislili smo, možda je to Iran, možda se Pakistan već na neki način računa i onda smo konačno odlučili da je to možda Velika Britanija, jer su laburisti upravo preuzeli vlast."

Nekada je kritikovao Trampa

Vens je sinoć imenovan kao Trampov izbor za potpredsednika, samo dan nakon što je bivši predsednik za dlaku izbegao smrt na predizbornom skupu. Vens je prethodno bio oštar kritičar Trampa i osuđivao je njegovu retoriku prema muslimanima.

"Tramp plaši ljude do kojih mi je stalo. Imigranti, muslimani itd. Smatram da to treba osuditi. Bog želi bolje od nas", napisao je Vens u oktobru 2016. Međutim, nakon nekog vremena postao je jedan od najistaknutijih mladih konzervativaca na novoj desnici koji podržavaju Trampa.

Vens je žestoki kritičar podrške Vašingtona Ukrajini i njegovo će imenovanje verovatno biti dočekano sa strepnjom u Briselu. Vens je odigrao važnu ulogu u neuspešnom pokušaju da se ove godine u Senatu blokira predlog zakona za veću ukrajinsku pomoć.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Reuters TRAMP PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE ATENTATA Nasmejan sa zavojem na uvu, gestikulira i diže pesnicu! Masa uzvikivala ove 2 reči