TROJE PREMINULO ZBOG TOPLOTNOG UDARA: Planinarenje u Juti po ekstremnim vrućinama ih koštalo života
Foto: Shutterstock

TROJE PREMINULO ZBOG TOPLOTNOG UDARA: Planinarenje u Juti po ekstremnim vrućinama ih koštalo života

Planeta -

Nakon opsežne potrage, spasilačke službe iz Jute potvrdile su smrt tri osobe u dve odvojene nesreće u državnim i nacionalnim parkovima Jute u SAD. Sumnja se da su otac, ćerka i još jedna 30-godišnja žena preminuli zbog toplotnog udara usled visokih temperatura.

Troje planinara preminula su tokom vikenda u državnim i nacionalnim parkovima u Juti, a sumnja se da su umrli zbog ekstremnih vrućina.

Ćerka (23) i njen otac (52), Beatris Erera i Albin Erera Espinoza, poslali su poruku policiji da su se izgubili i da su ostali bez vode, dok su šetali po 13 kilometara dugačkoj stazi "Sinklajn lup" u Nacionalnom parku u Juti, i to na 38 stepeni Celzijusa.

Ta staza je, prema zvaničnicima parka, jedna od najizazovnijih u tom parku.

Spasilačke ekipe započele su potragu za nestalima u petak uveče, ali su ih pronašli mrtve i, prema rečima lokalnog šerifa, otac i ćrka umrli su od posledica toplotnog udara.

Temperature prelaze i 49 stepeni

U drugoj nesreći, kasno u subotu, dvojica planinara iz parka "Snou Kanjon" pozvali su pomoć zbog iscrpljenosti usled velikih vrućina.

Lečeći dvojicu planinara, prolaznik je obavestio spasilačke ekipe o osobi koja se u blizini onesvestila.

Hitna pomoć je ubrzo pronašla mrtvu 30-godišnju ženu i veruje da je smrt usledila zbog visokih temperatura.

Podsetimo, trojica planinara umrla su prošlog meseca u Nacionalnom parku Grand Kanjon u Arizoni, gde temperature prelaze i 49 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track