FATALNA GREŠKA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE! Bivši specijalni agent o ponašanju obezbeđenja za vreme atentata na Trampa
Foto: AP/Gene J Puskar, AP/Evan Vucci, EPA/David Maxwell

FATALNA GREŠKA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE! Bivši specijalni agent o ponašanju obezbeđenja za vreme atentata na Trampa

Planeta -

Naoružani napadač koji je pokušao da ubije Donalda Trampa pucao je sa krova koji je američka tajna služba označila kao izvan svoje bezbednosne zone, što je fatalni previd koji agencija nije smela da napravi, tvrde dvojica bivših zvaničnika Tajne službe.

- Dvojica lokalnih policajaca koji su primili poziv o sumnjivoj osobi u oblasti gde se održavao skup bili su sami kada se jedan od njih, nakon što ga je partner podigao da proveri krov, suočio sa 20-godišnjim naoružanim napadačem Tomasom Kruksom, rekao je šerif okruga Majkl Slupe.

Donald Tramp, Pensilvanija, pucnjava
foto: X/AlertesInfos

- To je otkrilo veliki bezbednosni jaz - rekao je bivši specijalni agent Tajne službe Kenet Valentin .

"Nije trebalo dozvoliti da se popne na krov"

- Nije mu trebalo dozvoliti da se popne na taj krov - ističe Valentin i dodaje da je Tajna služba morala da odredi nekoga da nadgleda krovove okolnih zgrada kako bi, kao druga linija odbrane, zaustavila pretnju.

Tomas Metju Kruks, Napadač, Atentator
foto: High school yearbook photo

Naoružani napadač je pucao na Donalda Trampa iz zgrade udaljene 140 metara, a obezbeđenje na mitingu tvrdilo je da je bila izvan bezbednosnog perimetra, ali Valentin kaže da to "jednostavno nije tačno".

"Veliki previd"

- Ta zgrada je trebalo da bude unutar zaštićene zone. To je veliki previd - rekao je bivši agent, napominjući da je "agencija morala da identifikuje tu zgradu kao bezbednosni rizik".

Donald Tramp, Pensilvanija, pucnjava
foto: AP/Gene J Puskar

- Nije trebalo da joj pristupi - tvrdi Valentina.

- Državna policija Pensilvanije nije bila odgovorna za bezbednost unutar ili izvan bezbednosnog perimetra - rekao je Slupe.

Naime, lokalna policija pomaže Tajnoj službi u obezbeđivanju lokacija, a agenti drugih agencija u okviru Odeljenja za unutrašnju bezbednost, poput Uprave za bezbednost saobraćaja, povremeno pomažu, ali je odgovornost na tajnoj službi.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: P. P.

Bonus video:

11:48

DA LI JE TRAMP ZNAO ZA PRIPREMU ATENTATA? Eksperti: Bio je svestan, imao 2 prstena obezbeđenja, a čim je čuo pucanj URADIO JE OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track