ORBANU STIGAO ŽESTOK ODGOVOR NA NJEGOVU MIROVNU MISIJU SA PUTINOM I SIJEM Mađarski premijer dobio pismo: Ovo su 3 ključne stvari
Foto: EPA/Filip Singer

ORBANU STIGAO ŽESTOK ODGOVOR NA NJEGOVU MIROVNU MISIJU SA PUTINOM I SIJEM Mađarski premijer dobio pismo: Ovo su 3 ključne stvari

Planeta -

Nakon tri pisma, u kojima je Orban izveštavao Šarla Mišela o svojim ‘mirovnim naporima‘, Mišel je odlučio da mu odgovori.

Orban je Mišelu poslao pisma o razgovorima sa Putinom, zatim sa kineskim predsednikom Sijem, i na kraju poslednje pismo o drugim sastancima, gde Orban daje predloge o angažovanju EU za postizanje mira.

Jutarnji list tvrdi da je imao uvid u sva tri pisma, a zajedničko im je da Orban nigde ne koristi termin „ruska agresija“, a politiku EU naziva „podrškom proratnom stavu SAD“. Povodom stavova SAD, Orban navodi da se ne može očekivati da će Bajdenova administracija moći da modifikuje „proratnu politiku“.

Orban navodi da postoje samo tri sile koje mogu uticati na razvoj događaja, a to su EU, SAD i Kina, uz poziv da se vodi računa o Turskoj, koja je, prema Orbanovim rečima, do sada bila „jedini uspešan posrednik između Rusija i Ukrajina“. Za razgovore sa Trampom, Orban navodi da Tramp neće imati fokus na spoljnoj politici tokom kampanje, ali da ima „detaljan, dobro utemeljen plan“ da se angažuje kao graditelj mira nakon izbora.

Viktor Orban
foto: EPA Chris Kleponis Pool

„Naša evropska strategija u ime transatlantskog jedinstva bila je kopiranje proratne politike SAD. Do sada nismo imali suverenu i nezavisnu strategiju niti politički akcioni plan. Predlažem raspravu o tome da li je takva politika racionalna“, piše Orban.

Mišel je odlučio da Orbanu odgovori pismom. Predsednik Evropskog saveta, zahvaljujući mu na pismima, upozorava Orbana da ne može da govori u ime EU, da se politika EU koordinira u Savetu i da Moskva je isključivo odgovoran za rat, koji je izvršio agresiju na Ukrajinu.

- Uzimam u obzir vaše informacije i sugestije. Međutim, želim da istaknem sledeće tačke i razjasnim stvari. Prvo, stav EU o Ukrajini je konsenzusom usaglašen od strane Evropskog saveta i potvrđen je nedavno u junu. Ponovili smo našu nedvosmislenu odlučnost da podržimo Ukrajinu i njen narod koliko god je to potrebno, a tu pomoć ćemo povećavati u skladu sa potrebama - piše Mišel, napominjući da se ta pomoć pruža za odbranu Ukrajine od ruske agresije i za zaštitu i evropsku bezbednost u skladu sa strateškom agendom.

- Drugo, rotirajuće predsedništvo nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnom planu i nije dobilo mandat od Evropskog saveta da se angažuje u ime Unije. Ja sam to jasno naglasio pre vaše posete Moskvi i to je ponovio visoki predstavnik Borelj 5. jula - piše dalje Šarl Mišel Orbanu.

Šarl Mišel
foto: EPA / DUMITRU DORU

Kao treću tačku Mišel navodi neslaganje sa Orbanom oko kvalifikacije „proratne politike”.

- Ne mogu da prihvatim vašu izjavu da smo vodili proratnu politiku. Sasvim suprotno. Rusija je agresor, a Ukrajina žrtva koja ostvaruje pravo na samoodbranu. Rusija vodi agresivni rat grubo kršeći međunarodno pravo, ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa Poveljom UN - piše šef Saveta EU.

Mišel poziva na poštovanje volje Ukrajine kada je u pitanju njena budućnost.

- Ne može biti rasprave o Ukrajini bez učešća Ukrajine. Evropska unija je dosledno radila na stvaranju međunarodne podrške za sveobuhvatan, pravedan i održiv mir zasnovan na Povelji UN i međunarodnom pravu, u skladu sa ključnim principima i ciljevima formule za mir u Ukrajini. Unija nije štedela napore da uključi partnere, uključujući Kinu. Na kraju, najdirektniji put ka miru je da Rusija povuče sve trupe iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i povelju UN - piše Mišel Orban, uz napomenu da će o ovoj razmeni pisama obavestiti Ukrajinu.

Iako je EU ranije upozoravala da se Orban ponaša kao 'Putinov trojanski konj', otkako je Mađarska preuzela predsedavanje EU, njegove aktivnosti su postale pravi problem za EU, do te mere da se predlaže da se Mađarskoj oduzme pravo glasa. .A institucije EU će svoje učešće na neformalnim sastancima koje organizuje mađarsko predsedavanje EU svesti na najniži mogući nivo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track