VRUĆA AKCIJA NA SEVERU: Finski F/A-18 napravio salto tik ispred ruskog lovca Su-30 (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / RT

VRUĆA AKCIJA NA SEVERU: Finski F/A-18 napravio salto tik ispred ruskog lovca Su-30 (VIDEO)

Planeta -

Finski lovac F/A-18 uhvaćen je kako izvodi opasne manevre direktno ispred ruskog Su-30, a kako bi ga presreo iznad Finskog zaliva.

Video snimljen iz kokpita lovca aviona prikazuje žestoko vazdušno odmeravanje snaga između finskog lovca Boeing F/A-18 i ruskog Suhoj Su-30. Tvrdi se da se „obračun“ dva aviona dogodio iznad Finskog zaliva.

avon, ruski avion, Su-30, avion Su-30
foto: Printscreen Twiter

Snimak je zabeležio ruski pilot Su-30, a prema tvrdnjama namera mu je bila da prikaže veoma opasan manevar koji je helsinški lovac izveo tik ispred njega.

Finci i Rusi se igraju vatrom

Tačnije, video počinje direktno sa posebno opasnim manevrom finske letelice. Iznad voda Finskog zaliva, lovac F-18 preleteo je direktno ispred putanje leta ruskog Su-30, nekoliko metara dalje od „nosa” ruske letelice.

Finski borac se tada izjednačio, ali je nekoliko sekundi kasnije ponovo izveo manevar direktno ispred ruskog Suhoja. Ovog puta, naravno, oštar manevar se dogodio na većoj udaljenosti od moskovskog mlaznjaka.

„Ruski Su-30SM blokiran finskim F-18 negde verovatno iznad Finskog zaliva“, napisao je društvenoj mreži nalog komentarišući impresivni video.

Naravno, želimo da vas obavestimo da nije zvanično potvrđeno da je finska letelica učestvovala u specifičnom presretanju ruskog Su-30.

F/A-18 koji se pojavljuje na snimku mogao je da pripada vazduhoplovstvu neke druge evropske zemlje, međutim to je relativno redak lovac i s obzirom na lokaciju incidenta sasvim je moguće da se radi o avionu iz Helsinkija.

Vojni stručnjaci stranih medija koji su manevar prikazali na snimku komentarišu kao zaista opasan, jer ako nešto pođe po zlu, dve letelice bi mogle čak i da se sudare u letu.

Velika brzina kojom je leteo F-18 nije dozvoljavala njegovom pilotu mesta greškama, ali na kraju je sve u redu jer niko nije povređen.

Naravno, treba napomenuti da su susreti na severnoj i istočnoj granici Evrope između zapadnih i ruskih aviona u poslednje vreme sve češći. Kao rezultat toga, zabrinutost zbog moguće burne epizode ​​između NATO-a i Moskve u vazduhu raste alarmantno.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:04

NEPOZNATA LETELICA MOŽDA NADZIRALA NAŠE KAPACITETE NADZORA! Vojinović: Nije imala odobrenje da uđe u vazdušni prostor Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track