PADA VLADA UKRAJINE! ZELENSKI SPREMA ŠOKANTNU ODLUKU: Planira SMENU premijera Denisa Šmigala!
Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

PADA VLADA UKRAJINE! ZELENSKI SPREMA ŠOKANTNU ODLUKU: Planira SMENU premijera Denisa Šmigala!

Planeta -

Uktajinski predsednik Volodimir Zelenski će sledeće nedelje resetovati Kabinet ministara i otpustiti premijera Denisa Šmigala.

Izvor Kiiv Posta u Vrhovnoj radi izvestio je da će najavljena „kadrovska pitanja“ za razmatranje u parlamentu značiti ostavku premijera i cele vlade, zapravo, potpuno ponovno pokretanje Kabineta. U javnom prostoru već duže vreme kruže glasine o potencijalnoj smeni Denisa Šmihala sa mesta premijera Ukrajine.

U pozadini još jednog talasa glasina da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otpustiti Šmihala, Kiiv Post se pozabavio onim što je trenutno poznato o hipotetičkoj ostavci šefa vlade, koji je na svojoj funkciji najduže u modernom istorija Ukrajine.

„Ne zna se da li će to biti dobrovoljna smena ili ostavka, ali smena premijera povlači za sobom smenu celog Kabineta“, objašnjava sagovornik.

Volodimir Zelenski
foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Prema izvoru, prvi potpredsednik vlade, ministarka ekonomije Julija Sviridenko, ministar finansija Sergej Marčenko i ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko će verovatno ostati u kabinetu.

Parlamentu je saopšteno da će se o odlukama raspravljati na Pomiriteljnom veću 22. jula, a o kandidatima će se glasati narednog dana.

Narodni poslanik Jaroslav Železnjak objavio je slične informacije na svom Telegram kanalu .

Publikacija Leve obale objavila je u ponedeljak da je Zelenski, na pitanje o njegovim namerama u vezi sa Šmigalom na konferenciji za novinare, samo rekao: „O tome ćemo kasnije”.

„Može li doći do promena u Vladi? Možda mogu. Mi smo angažovani u ovom procesu...“, rekao je on.

Ukrajinska Pravda je prenela pozivajući se na svoje izvore da se takva odluka predsednika smatra „emotivnom“.

Denis Šmigal
Denis Šmigalfoto: Printscreen Youtube

Međutim, o pitanju promene vlasti se razgovaralo protekla dva meseca.

Drugi izvor Kiiv Posta u jednom od ministarstava obavestio je da se ti razgovori nisu završili ničim, pa „sada svako radi za sebe“. Dva meseca su postojale različite verzije, ali sada niko ne misli da će iko biti postavljen“, objašnjava list.

Međutim, sagovornik primećuje „veliku neizvesnost” zbog koje mogu da se jave razni scenariji.

Denis Šmihal je postao premijer 2020. godine, ali je bio poznat kao premijer sa punom predsedničkom podrškom i nedostatkom kritike državnog lidera.

Ukrajinska Pravda je objavila da je Zelenski „umoran“ od Šmihala i da je počeo da ga ignoriše na sastancima. Publikacija sugeriše da bi Šmihala mogla da zameni Julija Sviridenko, sadašnja prva potpredsednica vlade i ministarka ekonomije.

Kurska oblast, ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici
foto: Printscreen, Shutterstock

Postoje i glasine da bi ministar pravde Ukrajine Denis Maljuska mogao da napusti svoju funkciju, ali izvor Kiiv Posta u Ministarstvu pravde ostaje skeptičan, rekavši da glasine o njegovom odlasku traju već šest godina.

Krajem juna ukrajinska pravda je objavila da je predsednik kritikovao jedan broj svojih ministara zbog „nepribližavanja gradovima na liniji fronta“.

Zelenski je potvrdio i moguće druge promene u ministarstvima, ne iznoseći nikakve konkretne detalje. On je rekao da je, kada je stupio na dužnost, često bio kritikovan što je često menjao ministre, ali da mu se sada zamera što je „predugo radio”.

Prvi premijer pod predsedništvom Zelenskog, Aleksij Hončaruk, služio je nešto više od šest meseci pre nego što je podneo ostavku, iako je Međunarodni monetarni fond rekao da podržava njegovu ekonomsku politiku.

Ukrajina, Rusija, S 400, F 16
foto: Shutterstock

Šest ministara radi u Vladi od 2019. ili 2020. godine, od početnog perioda predsednikovanja Zelenskog. To su:

Mihail Fedorov, ministar digitalne transformacije, Oleg Nemčinov, ministar Kabineta ministara, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, ministar zdravlja Viktor Ljaško, koji je bio odgovoran za upravljanje odgovorom na pandemiju COVID-19 ministar finansija Sergej Marčenko i ministar pravde Denis Maljuska.

Još 14 ministara je smenjeno nakon kritika od strane Zelenskog, a jedan ministar, Denis Monastirski, poginuo je zajedno sa 14 članova svog tima u padu helikoptera u januaru 2023.

Vojno stanje zabranjuje smenu premijera tokom rata

Iako je Zelenski možda umoran od premijera, on je ograničen vanrednim stanjem.

Član 10. Zakona „ O pravnom režimu vojnog stanja “ ne dozvoljava prestanak ovlašćenja ključnih državnih institucija: predsednika Ukrajine, parlamenta Ukrajine (Vrhovnog saveta Ukrajine), Kabineta ministara Ukrajine, Narodna banka Ukrajine, komesar Vrhovne rade Ukrajine za ljudska prava, sudovi, tužilaštva, organi koji sprovode operativne istražne radnje, pretpretresne istrage, obaveštajne agencije i agencije koje uključuju kontraobaveštajne jedinice.

Ostavka premijera automatski znači i ostavku vlade prema članu 115. Ustava. Ako Šmihal podnese ostavku iz različitih razloga, biće to kršenje zakona o vanrednom stanju. Dakle, u teoriji, Šmihal je trebalo da ostane premijer do kraja rata.

Kurir.rs/Kijev post/Preneo: P: P.

Bonus video:

00:05

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track