BIVŠI RIVALI SE "POKLONILI" PRED TRAMPOM: Hejli i Desantis pružili podršku republikanskom kandidatu koji je opet DOČEKAN OVACIJAMA
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

ZAVRŠEN DRUGI DAN REPUBLIKANSKE NACIONALNE KONVENCIJE U MILVOKIJU

BIVŠI RIVALI SE "POKLONILI" PRED TRAMPOM: Hejli i Desantis pružili podršku republikanskom kandidatu koji je opet DOČEKAN OVACIJAMA

Planeta -

Guverner Floride Ron Desantis i nekadašnja američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, bivši vodeći rivali Donalda Trampa u trci za predsedničku nominaciju republikanaca, podržali su sinoć kandidaturu bivšeg predsednika za još jedan mandat u Beloj kući.

Hejli je u obraćanju na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju poručila da ju je Tramp pozvao da govori u ime jedinstva.

Ona je ocenila je da je reč o "ljubaznoj pozivnici" i da ju je "rado prihvatila".

- Donald Tramp ima moju snažnu podršku, i tačka - rekla je Hejli.

Bivša guvernerka Južne Karoline je priznala da nisu svi Amerikanci saglasni sa Trampom sve vreme.

- Moja poruka njima je jednostavna. Ne morate da bude saglasni sa Trampom 100 odsto da bi ste glasali za njega. Uzmite moj primer, ja nisam uvek bila saglasna sa predsednikom Trampom, ali se češće slažemo nego što nismo saglasni - kazala je Hejli.

Glas Amerike prenosi da prvobitno mije bilo planirano da se Hejli pojavi na konvenciji, ali je to promenio atentat na Trampa na mitingu u Pensilvaniji proteklog vikenda, koji je on preživeo, ali je stradala muškarac u publici, dve osobe su teško ranjene, a spajperisti Tajne službe su likvidirali atentatora Tomasa Metjua Kruksa (20).

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: Pedro UGARTE / AFP / Profimedia

AFP navodi se da je pre samo četiri meseca Hejli upozorila da Amerika ne može da "izdrži još četiri meseca haosa pod Trampom", ali je kasnije saopštila da će da ga podrži na izborima.

Republikanski guverner Floride Desantis, koji je takođe bio rival Trampu u trci za republikansku predsedničku administraciju, hvalio je pograničnu i ekonomsku politiku bivšeg šefa Bele kuće.

- Naša zemlja je bila poštovana kada je Donald Tramp bio glavnokomandujući - ocenio je Desantis.

Niki Hejli
foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

On je optužio aktuelnog predsednika Džoa Bajdena da "nema kapacitet" da obavlja dužnost šefa države.

Tramp je i u utorak, drugog dana konvencije koja traje do četvrtka, pozdravljen ovacijama prisutnih delegata.

Rojters navodi da je tokom jučerašnjeg dana konvencija bila usredsređena na pitanje bezbednosti, a ton je bio oštriji nego prve večeri.

Ron Desantis
Ron Desantisfoto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Govornici su žestoko kritikovali Bajdenovu pograničnu politiku, tvrdeći da je ugrozila bezbednost zemlje.

Keri Lejk i Berni Moreno, kandidati za Senat iz Arizone i Ohaja,kao i senator iz Teksasa Ted Kruz nazvali su priliv migranata "invazijom".

Kruz je u govoru ponovio Trampovu anti-imigracionu retoriku, kriveći demokrate za talas nasilnog kriminala za koji su odgovorni migranti.

Ron DeSantis
foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Ta retorika bila je u suprotnosti sa porukom nacionalnog jedinstva za koju je Tramp obećao da će uputiti posle atentata.

U međuvremenu je saopšteno da će republikanski kandidat prvi miting posle pucnjave održati u Mičigenu.

Donald Tramp i Džej Di Vens
Donald Tramp i Džej Di Vensfoto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

U saopštenju, objavljenom tokom stranačke konvencije, navodi se da će Tramp govoriti zajedno sa svojim kandidatom za potpredsednika Džej Dijem Vensom u Grend Repidsu.

Donald Tramp
foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Tramp je prethodno, putem svoje društvene mreže Trut soušal (Istina), pozvao zemlju da bude ujedinjena, dok je u intervjuu za Vašington egzaminer rekao da je ponovo napisao govor za konvenciju da bi se više usredsredio na jedinstvo posle atentata.

Bajden nastavio kampanju u Nevadi. želi da zabrani pušku iz koje je pucano na Trampa

Američki predsednik u utorak se obratio afroameričkim pristalicama u Nevadi, što mu je bilo prvo obraćanje u predizbornoj kampanji od atentata na njegovog republikanskog rivala.

- U potpunosti sam u trci - rekao je Bajden u Las Vegasu, na konvenciji najstarije organizacije za građanska prava NAACP, dok su u publici uzvikivali "još četiri godine".

Džo Bajden
foto: Kent Nishimura / AFP / Profimedia

Bajden je napad na Trampa povezao sa rasnim i oružanim nasiljem u SAD i Amerikance pozvao da ga odbace.

- Svi imamo odgovornost da spustimo temperaturu i osudimo nasilje u bilo kom obliku - rekao je Bajden.

On je naglasio da je zahvalan što je Tramp dobro posle incidenta u subotu i da je "vreme za važan razgovor" u Americi.

- Naša politika postala je previše užarena - rekao je američki predsjednik u obraćanju ključnom biračkom telu demokrata.

On je zatražio i da se zabrani poluautomatska puška koju je koristio napadač na Trampa.

- Pridružite mi se u naporima da se to oružje za rat ukloni sa ulica u Americi. U napadu na Donalda Trampa korišćena je puška AR-15... Vreme je da ih zabranimo - rekao je Bajden.

(Kurir.rs/AFP/Reuters/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:05

TRAMP PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE ATENTATA Nasmejan sa zavojem na uvu, gestikulira i diže pesnicu! Masa uzvikivala ove 2 reči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track