TRAMP TRAŽI OD TAJVANA DA PLATI ZA ODBRANU, UZBUNA NA OSTRVU: Odmah pale akcije proizvođača čipova od kojeg zavisi CEO SVET!
Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia, Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

REPUBLIKANSKI KANDIDAT KAŽE DA AMERIKA NE DOBIJA NIŠTA OD TAJPEJA

TRAMP TRAŽI OD TAJVANA DA PLATI ZA ODBRANU, UZBUNA NA OSTRVU: Odmah pale akcije proizvođača čipova od kojeg zavisi CEO SVET!

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat za reizbor u Belu kuću, izjavio je da bi Tajvan trebalo da plati Americi za odbranu pošto Vašingtonu sada ne daje ništa.

Rojters navodi da je odmah nakon ove Trampove izjave pala vrednost akcija kompanije TSMC, tajvanskog proizvođača čipova.

TSMC proizvodi 90 odsto naprednih čipova koji se koriste u svetu i ugrađuju u razne uređaje, od smart telefona preko borbenih aviona do primene na polju veštačke inteligencije.

- Ja poznajem te ljude (na Tajvanu) vrlo dobro, veoma ih poštujem. Oni su uzeli oko 100 odsto našeg biznisa sa čipovima. Mislim da bi Tajvan trebalo da plati cenu (američke) odbrane. Znate, mi (SAD) se ne razlikujemo od neke osiguravajuće kompanije. Tajvan nam ne daje ništa - rekao je Tramp u intervjuu Blumberg biznisviku od 25. juna koji je objavljen tek juče.

Britanska agencija navodi ocene analitičara da bi bilo kakav sukob oko Tajvana, koji Peking smatra kineskom teritorijom, desetkovao svetsku privredu zbog globalne zavisnosti od čipova koji dolaze iz TSMC.

Donald Tramp
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Tajvanski premijer Čo Jung-taj je, odgovarajući na Trampov komentar, poručio da Tajpej ima dobre odnose sa SAD uprkos tome što ne postoje formalne veze Vašingtona s ostrvom, kao i da je ono posvećeno jačanju sopstvene odbrane.

- Tajvan stalno jača odbrambeni budžet i pokazao je odgovornost prema međunarodnoj zajednici. Mi smo voljni da preuzmemo još više odgovornosti, mi branimo sebe i osiguravamo sopstvenu bezbednost - kazao je on na konferenciji za medije u Tajpeju.

Rojters podseća da Tajvan najvažniju međunarodnu podršku dobija od Amerike, koja je i najveći isporučilac oružja tom ostrvu, iako ne postoji formalni odbrambeni sporazum između Vašingtona i Tajpeja.

Čip
foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Navodi se da su SAD ipak zakonski obavezane da Tajvanu obezbede sredstva za odbranu.

Vlada u Tajpeju je modernizaciju odbrane postavila kao prioritet i u okviru nje razvija sopstvene podmornice, a više puta je isticala da je bezbednost ostrva u njenim rukama.

Tajvan, Mapa
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Tajvanske vlasti su se u više navrata žalile na kineske vojne aktivnosti oko ostrva u protekle četiri godine.

Rojters navodi da Peking nastoji da izvrši pritisak na njih zbog odbacivanja suverenih prava Kine nad ostrvom.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:47

KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track