KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA
Foto: Printscreen, AP Evan Vucci

kurir televizija

KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

Planeta -

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti su bili Aleksa Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja, koji su govorili o snažnoj podršci Srba u Americi za Donalda Trampa.

Tokom emisije su se dotakli brojnih tema vezanih za političku scenu u SAD, uključujući najnovije događaje u vezi s pokušajem atentata na Trampa.

Aleksa Grubešić je naglasio da podrška Srba za Trampa nije nova pojava.

- Još 2016. godine Srbi su podržali Trampa, a ta podrška je nastavljena i 2020. godine. Razlog za to leži u različitom pristupu republikanske i demokratske administracije prema Srbiji. Tokom Trampvog prvog mandata, pritisci na Srbiju bili su manji, posebno u vezi s Kosovom i Metohijom - rekao je Grubešić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Grubešić je istakao i ulogu Ričarda Grenela kao specijalnog izaslanika za Kosovo i Metohiju, koji je pokušao da pronađe kompromisno rešenje koje bi uvažilo srpske interese.

- Vašingtonski sporazum je bio bolji za Srbiju u poređenju s kasnijim sporazumima, uključujući i ohridski sporazum koji podržavaju SAD - dodao je Grubešić.

Nikola Perišić je komentarisao kako pokušaj atentata na Trampa može uticati na izborne rezultate.

- Tramp često voli da od sebe pravi žrtvu, što može imati značajnu ulogu u kampanji. Ovaj događaj može dodatno mobilisati Trampove pristalice i povećati njegovu prednost u anketama - rekao je Perišić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Perišić je takođe naglasio značaj podrške manjina, posebno španske manjine, koja sve više podržava Trampa zbog njegove restriktivne politike prema novim migrantima.

- Trampov stav prema migrantima može privući podršku španske manjine koja se boji konkurencije na tržištu rada - objasnio je Perišić.

Grubešić je govorio o dubokoj podeljenosti u američkom društvu.

- Polarizacija se povećava, a mediji konstantno rade na diskreditaciji Trampa. Bajden je kandidat ljudi koji su više protiv Trampa nego za Bajdena - istakao je Grubešić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Perišić je dodao da demonizovanje političkih lidera može ozbiljno ugroziti njihovu bezbednost.

- Politička kultura u kojoj nema rasprave na nivou argumenata, već se koriste uvredljivi izrazi, predstavlja veliki problem. Tramp je često od sebe pravio žrtvu, što je dodatno podiglo tenzije - naveo je Perišić.

Na pitanje o mogućoj promeni kandidata Demokratske stranke, Perišić je rekao:

- Postoji mogućnost da Bajden bude zamenjen kao kandidat. Demokratska stranka će morati da odluči do konvencije u avgustu - istakao je.

14:57

KOLIKO ĆE POKUŠAJ ATENTATA UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:52

TRAMP ĆE SE PONAŠATI KAO ZORO OSVETNIK, NAJAVIO NAPAD NA VAŠINGTONSKU MOČVARU Jakšić: Pominje se Bajden i njegova porodica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track