NOVA NOĆNA MORA ZELENSKOG Kijev spreman za saradnju sa Trampom, ali je mogući potpredsednik SAD već ODBIO DA VIDI lidera Ukrajine
Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia, Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia, RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

džej di vens protiv nastavka američke vojne pomoći

NOVA NOĆNA MORA ZELENSKOG Kijev spreman za saradnju sa Trampom, ali je mogući potpredsednik SAD već ODBIO DA VIDI lidera Ukrajine

Planeta -

Džej Di Vens, republikanski kandidat za potpredsednika SAD, još više je zabrinuo evropske diplomate od samog Donalda Trampa, čiji je mogući povratak u Belu kuću već naterao političare u EU da se spremaju za promenu odnosa s Amerikom.

Odluka predsedničkog kandidata Trampa da za svoju desnu ruku u predizbornoj kampanji i potencijalnog broja 2 u administraciji izabere baš mladog senatora iz Ohaja čini da razlike u budućim odnosima Vašingtona s Evropom deluju još očiglednije.

To se odnosi na razlike po pitanju zajedničke bezbenosti, trgovine, ali pre svega rata u Ukrajini.

BBC navodi da je Vens glasni kritičar američke pomoći Kijevu i podseća na izjavu mogućeg Trampovog potpredsednika, datu tokom Minhenske bezbednosne konferencije održane u februaru, da Evropa treba da se probudi i shvati da SAD svoju pažnju moraju da okrenu istočnoj Aziji.

- Američki bezbedni pokrivač je uticao na to da evropska bezbednost atrofira - poručio je Vens pre pet meseci u nemačkom gradu.

Džej Di Vens
Džej Di Vensfoto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Politiko podseća da je Vens tokom te konferencije u Minhenu dao opširan intervju briselskom sajtu u kojem je objasnio zašto smatra da Amerika ne bi trebalo da pomaže Ukrajini.

- Mi jednostavno nemamo proizvodne mogućnosti za vremenski neograničenu podršku kopnenom ratu u istočnoj Evropi... Koliko sae očekuje da će on da traje? Koliko se očekuje da će da košta? I što je još važnije, kako se uopšte od nas očekuje da proizvedeno oružje neophodno za podršku Ukrajincima? - upitao je tada Vens.

To je bilo prvo Vensovo pojavljivanje na ovoj konferenciji koja se svake godine održava na visokom nivou, uz učešće brojnih uticajnih zvanica.

Vladimir Zelenski
foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Politiko navodi da je Vens u Minhenu preskočio sastanak koji su na marginama konferencije s američkim senatorima održali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegov šef diplomatije Dmitro Kuleba.

- Nisam očekivao da ću saznati bilo šta novo - objasnio je Vens razloge izostajanja sa tog sastanka.

Donald Tramp
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Zelenski je u ponedeljak, uoči početka Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju na kojoj je Tramp predstavio Vensa kao svog kandidata za potpredsednika, iz Kijeva poručio da je Ukrajina spremna da sarađuje sa bilo kojim pobednikom američkih predsedničkih izbora.

- Ukoliko gospodin Donald Tramp postane predsednik, mi ćemo onda da sarađujemo sa njim. Ja toga ne plašim - kazao je Zelenski na pres konfernenciji i dodao da veruje da "većina u Republikanskoj partiji podržava Ukrajinu i narod Ukajine".

(Kurir.rs/BBC/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

14:57

KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track