PARIZ U STRAHU: Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara obezbeđivaće 45.000 policajaca
Foto: EPA/Christophe Petit Tesson

PARIZ U STRAHU: Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara obezbeđivaće 45.000 policajaca

Planeta -

Oko 45.000 policajaca obezbeđivaće otvaranje Olimpijskih igara u Parizu 26. jula na kojem će prisustvovati preko 100 šefova država i vlada, izjavio je danas visoki francuski zvaničnik i dodao da nema izmena bezbednosnih planova posle napada na Donalda Trampa prošlog vikenda.

„U ceremoniji, koja će se prvi put održati van stadiona, učestvovaće oko 80 brodova koji će prevoziti sportiste iz celog sveta na rečnoj ruti po Seni do Ajfelove kule“, izjavio je francuski zvaničnik Lambis Konstantinidis, šef za planiranja i koordinaciju OI, prenosi Rojters.

Uz očekivanih 300.000 gledalaca na pariskim kejevima duž toka Sene, ceremonija predstavlja ozbiljan bezbednosni izazov, posebno u vreme rata u Pojasu Gaze i u Ukrajini.

Pariz
foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

„To je ruta dužine šest kilometara, tako da je to ogroman prostor koji mora biti pod bezbednosnim nadzorom. Zato nam je i potrebno toliko ljudi“, rekao je Konstantinidis i ukazao da francuske bezbednosne službe imaju „veoma blisku saradnju sa američkim službama bezbednosti i sa Tajnom službom SAD s kojima se dele sve relevantne informacije.

Sukobi u inostranstvu i bezbednosne brige u Francuskoj naveli su francusku vladu da ranije ove godine podigne nivo bezbednosnog upozorenja na najviši nivo.

U maju ove godine, u francuskom gradu Sen Etijenu uhapšen je muškarac osumnjičen da planira napad u ime Islamske države na gradski fudbalski stadion tokom održavanja Olimpijade.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track