"DEČAK IZ RADNIČKE KLASE STOJI NA BINI KAO SLEDEĆI POTPREDSEDNIK SAD": Džej Di Vens prihvatio nominaciju i ishvalio Trampa (FOTO)
Foto: Pat A Robinson/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia, TANNEN MAURY / UPI / Profimedia, A Robinson/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

ODRŽANO TREĆE VEČE REPUBLIKANSKE NACIONALNE KONVENCIJE

"DEČAK IZ RADNIČKE KLASE STOJI NA BINI KAO SLEDEĆI POTPREDSEDNIK SAD": Džej Di Vens prihvatio nominaciju i ishvalio Trampa (FOTO)

Planeta -

Džej Di Vens, senator iz Ohaja kojeg je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp predložio za svog potencijalnog potpredsednika, zvanično je sinoć prihvatio nominaciju na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju.

Vensov govor je zauzeo centralno mesto treće večeri konvencije, koja se sutra završava Trampovim prihvatanjem predsedničke kandidature.

Glas Amerike prenosi da se Vens fokusirao na temu dana na konvenciji posvećenu nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici pod nazivom "Učinimo Ameriku ponovo velikom" i u govoru hvalio Trampa.

- Predsednik Tramp predstavlja poslednju najbolju nadu Amerike da će obnoviti ono što, ako bude izgubljeno, možda nikada više neće biti pronađeno. Zemlja u kojoj dečak iz radničke klase rođen daleko od dvorana moći može da stoji na ovoj bini kao sledeći potpredsednik SAD - rekao je Vens.

On je u svom govoru opširno govorio o pretnji od Kine, ali nije pomenuo rusku invaziju na Ukrajinu i rat u Pojasu Gaze.

Međutim, u znak povlađivanja takozvanim reganovskim republikancima koji podržavaju američki intervencionizam i čiji se stavovi o Ukrajini sukobljavaju sa njegovim, on je pomenuo "stranku koja se ne plaši da raspravlja o idejama".

Džej Di Vens
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On ima manje od dve godine staža na javnoj funkciji i malo spoljnopolitičkog iskustva.

Vensovi nedavni komentari uglavnom su u skladu sa Trampovom doktrinom i otkrili su pogled na svet koji se može sažeti kao proizraelski, antikineski i onaj koji izaziva zabrinutost u Evropi.

Džej Di Vens
foto: TANNEN MAURY / UPI / Profimedia

Bivši američki marinac, koji je bio raspoređen u Iraku, skeptičan je prema američkom vojnom intervencionizmu u inostranstvu i - osim u slučaju Izraela - u velikoj meri se protivi pružanju pomoći inostranstvu.

U nedavnom govoru na Kvinsi institutu za odgovornu državu, Vens je definisao svoje spoljnopolitičke ciljeve.

Džej Di Vens
foto: Pat A Robinson/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Želimo da Izraelci i suniti kontrolišu svoj region. Želimo da Evropljani kontrolišu svoj region i želimo da budemo u mogućnosti da se više fokusiramo na istočnu Aziju - rekao je on.

Ipak, Vensov cilj da se SAD odvoje od Evrope i Bliskog istoka i fokusiraju na Kinu nije ni nov, ni jedinstveno republikanski.

Donald Tramp
foto: at A Robinson/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Barak Obama, bivši demokratski predsednik, sledio je doktrinu zaokreta ka Aziji od 2009. do 2017. godine.

Taj zaokret tek treba da se desi, pošto su SAD zaglibljene u sukobima i u Evropi i na Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

14:57

KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track