LAKNULO URSULI FON DER LAJEN, OSTAJE NA ČELU EVROPSKE KOMISIJE! Ponovo izabrana za predsednicu vlade EU, vladaće JOŠ PET GODINA
Foto: EPA Ronald Wittek

GLASANJE U EVROPSKOM PARLAMENTU

LAKNULO URSULI FON DER LAJEN, OSTAJE NA ČELU EVROPSKE KOMISIJE! Ponovo izabrana za predsednicu vlade EU, vladaće JOŠ PET GODINA

Planeta -

Poslanici Evropskog parlamenta danas su tajnim glasanjem potvrdili drugi mandat Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije.

Politiko navodi da će Fon der Lajen još pet godina ostati na čelu vlade EU.

Navodi se da su se time evroposlanici odlučili za stanilnost i kontinuitet u najmoćnijoj instituciji Unije.

Fon der Lajen, kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) koja okuplja stranke desnog centra, dobila je 401 glas.

Roberta Mecola, predsednica Evropskog parlamenta, konstatovala je da je to iznad polovine od 360 glasova u parlamentu sa 720 mesta.

Navodi se da je Fon der Lajen laknulo nakon što je čula rezultate glasanja.

Ursula von der Lejen
foto: EPA Ronald Wittek

Ona se nasmejala, ustala i potapšala se rukom po srcu.

Zatim je zagrlila Manfreda Vebera i Zigfrida Murešan, njene kolege iz poslaničke grupe EPP, nakon čega je okružena fotoreporterima.

Poslanici Evropskog parlamenta su ustali da joj aplaudiraju, a Veber joj je odmah uručio buket cveća, koji je Fon der Lajen stavila po strani kako bi primala čestitke od evroposlanika različitih političkih opredeljenja.

Ursula von der Lejen
foto: EPA Ronald Wittek

Politiko ističe da je najveći zagrljaj dobila Teri Rajntke, kopredsedavajuća poslaničke grupe Zelenih koja je sa 45 glasova bila ključna za reizbor Fon der Lajen.

Uoči glasanja u Evropskom parlamentu o drugom mandatu Fon der Lajen rumunska evroposlanica Dijana Jovanovići-Šošoasa izazvala je incident zbog kojeg je udaljena iz sale.

Ursula von der Lejen
foto: EPA Ronald Wittek

Prethodno je predsednica Evropske komisije iznela program i izjavila da će, ako dobije drugi mandat, "kompletiranje" EU biti ključni prioritet njene vlade Unije i da će podržati zemlje kandidate za članstvo investicijama i reformama, ali da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:33

Ursula fon der Lajen će danas tokom dana razgovarati sa Volodimirom Zelenskim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track