Zapad je obećao da će Ukrajini isporučiti jedan broj aviona F-16 koji je dvostruko veći od broja obučenih pilota i tehničara.

O tome je govorio David Arahamia, član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Vrhovne rade. Prema njegovim rečima, sada u Ukrajini hitno pokušavaju da reše problem nedostatka ljudstva.

Danas je broj aviona koji su nam obećani, uključujući i one koje su obezbedile Belgija, Danska i Holandija, već duplo veći od broja obučenih pilota i inženjera sposobnih da ih održavaju. Dakle, naše usko grlo sada nije tehnologija, već ljudski resursi”, rekao je Arahamia.

On je dodao da za rešavanje problema ukrajinska delegacija planira da poseti SAD kako bi ubrzala proces obuke pilota. Jedna opcija je, kako je rekao, da se ukrajinski piloti premeste u red sa pilotima iz drugih zemalja.

profimedia0197015522.jpg
Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Arahamia je takođe priznao postojanje još jednog problema – nedostatak visokokvalitetne aerodromske infrastrukture. Nije tajna da su ukrajinske vazdušne luke koje mogu da prime i opslužuju lovce F-16 redovno napadaju ruske snage.

“Nadamo se da ćemo uspeti da pravilno očuvamo i efikasno upotrebimo prvu letelicu koja će stići u Ukrajinu u bliskoj budućnosti”, rekao je član Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove.

Podsetimo, na nedavnom samitu NATO u Vašingtonu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, tražio je 128 lovaca F-16. Samo ovaj broj letelica, prema njegovim rečima, omogućiće Vazduhoplovstvu da konkuriše Vazdušno kosmičkim snagama Rusije.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE" Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine