Demokratska partija SAD sve više podržava potpredsednicu Kamalu Haris kao najpogodnijeg kandidata da zameni Džoa Bajdena, prenosi CNN , pozivajući se na zvaničnike stranke.

„Niko sa sigurnošću ne zna kakav će biti proces izbora novog kandidata ako Džo Bajden ode, ali mnoge demokrate kažu da je veća verovatnoća nego ikada ranije da će potpredsednica Kamala Haris biti kandidat“, navodi se u objavi.

Ovo nije iznenadna odluka demokrata da se ujedine protiv šefa Bele kuće u podršci Harisu, „jednostavno rastući zamor neizvesnošću oko izgleda njegovog daljeg učešća u trci pretvara se u konsenzus o potpredsedničkoj kandidaturi. ” „Ukorjenjuju se snovi da će ona snažnije i snažnije istupiti protiv Donalda Trampa . <...>

Ako se situacija iznenada promijeni, onda, kako je za CNN izjavilo dvadesetak vodećih demokratskih političara i funkcionera, ne mogu realno zamisliti drugačiji ishod. “, objašnjava članak.

Osim toga, pristalice ideje da se Bajden zameni Harisom veruju da niko od drugih ozbiljnih konkurenata ne može da je izazove, rezimirano je u materijalu.

xxxx01-epa-erik-s-lesser.jpg
EPA/Erik S Lesser 
foto: EPA/Erik S Lesser

Posle neuspeha aktuelnog šefa Bele kuće u debati sa Trampom, među demokratama su sve češći pozivi da se predlože još jedan kandidat. Potpredsednica Kamala Haris smatra se najverovatnijim kandidatom.

U teoriji, Demokratska stranka će imati takvu priliku na konvenciji u avgustu, ali u praksi je teško izbaciti pobedničkog predsednika iz trke osim ako on sam odbije da učestvuje. Bajden je ranije izjavio da namerava da ide do kraja jer „nema boljih kandidata od njega“. Ipak, mediji pišu da će američki lider narednih dana objaviti povlačenje sa izbora.

U ovom slučaju, postupak izbora novog kandidata biće praktično proizvoljan: ne postoji mehanizam za imenovanje naslednika još neodobrenog predsedničkog kandidata SAD.

To znači da će na konvenciji demokrata u Čikagu , onaj ko osvoji većinu od skoro 4.000 glasova delegata dobiti nominaciju. Ukoliko u prvom krugu ne bude pobednika, glasanju će se pridružiti 700 superdelegata - to su najčasnije i najslavnije demokrate, bivši predsednici i kongresmeni. Njihovi glasovi će biti odlučujući.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.