Izraelski napadi na lučki grad Hodejda u Jemenu, koji je pod kontrolom Huta, izazvali su zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Prema izveštajima, u napadima je bilo poginulih, a građani su svedočili o eksplozijama širom grada, prenosi Rojters.

Sukob između Izraela i Huta, koje podržava Iran, dodatno se zaoštrio nakon što su Huti preuzeli odgovornost za napad dronom u blizini američke ambasade u Tel Avivu.

Taj napad je rezultirao smrću jedne osobe i povređivanjem najmanje deset ljudi. Izraelska vojska je odgovorila napadom na vojne ciljeve Huta u oblasti luke Hodejda u Jemenu.

Reakcija izraelskog ministra odbrane

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da se "vatra koja trenutno gori u Hodejdi vidi širom Bliskog istoka i da je njen značaj jasan".

Njegova izjava ukazuje na ozbiljnost situacije i na moguće posledice sukoba između Izraela i Huta.

- Nedavno, borbeni avioni IDF-a napali su vojne ciljeve terorističkog režima Huta u oblasti luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na stotine napada na državu Izraela poslednjih meseci - navodu se u saopštenju izraelske vojske.

Ovi napadi su deo šireg sukoba koji već duže vreme traje na Bliskom istoku, a njihove posledice mogu biti dalekosežne kako za region, tako i za međunarodne odnose.

Situacija u Jemenu je već kompleksna, a uključenje Izraela dodatno komplikuje već napetu situaciju.

Iako je Izrael naveo stotine napada na svoju državu kao razlog za ovaj odgovor, međunarodna zajednica poziva na smirivanje tenzija i traži diplomatsko rešenje sukoba kako bi se izbegle dalje ljudske žrtve i razaranja.

Kurir.rs/Rojters/Preneo: P. P.