Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris vodiće danas akciju prikupljanja sredstava u Masačusetsu, dok se aktuelni šef države i kandidat demokrata Džozef Bajden suočava sa stalnim pritiskom unutar stranke i od velikih donatora da okonča svoju posrnulu kampanju u kojoj bi ga, ako se povuče, verovatno mogla zameniti upravo Kamala Haris.

Bajden i njegovi glavni saradnici obećali su juče da će nastaviti sa kampanjom za predsedničke izbore 5. novembra, iako su veliki donatori signalizirali kako nisu voljni da otvore svoje čekovne knjižice osim ako 81-godišnji predsednik ne odstupi, javlja Rojters.

Kriza poverenja u Bajdenovu sposobnost da pobedi skrenula je veliku pažnju na Kamalu Haris, za koja se veruje da će biti najverovatnija zamena ako se povuče.

Njeno angažovanje u prikupljanja sredstava, uključujući današnje u Provinstaunu, u Masačusetsu, privlače dodatnu pažnju donatora koji žele da signaliziraju kako su voljni da se udruže oko njene potencijalne kandidature za Belu kuću.

xxx02-epa-bonnie-cash--pool.jpg
EPA Bonnie Cash Pool 
foto: EPA Bonnie Cash Pool

Bajdena, koji je u izolaciji u svom domu u Delaveru zbog zaraze korona virusom, najmanje jedan od 10 demokrata u Kongresu javno je pozvao da odustane od kampanje nakon katastrofalne debate prošlog meseca protiv republikanskog kandoidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Ta kampanja je pokrenula pitanja o sposobnosti aktuelnog predsednika da osvoji novi mandat 5. novembra i da još četiri godine obavlja predsedničke dužnosti, navodi Rojters.

Bajdenova kampanja se nadala da će prikupiti oko 50 miliona dolara velikih donacija u julu za Bajdenov fond, ali je u petak bila na putu za manje od polovine te cifre, javila je agencija Rojters, pozivajući se na dva izvora upoznata sa naporima za prikupljanje donatorskih sredstava.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: P. P.