HUTI ISPALILI BALISTIČKE RAKETE NA IZRAEL! Prvi napad nakon odmazde IDF zbog udara dronom na Tel Aviv, POGOĐEN I AMERIČKI BROD?
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Aaron Lau/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia, EPA/Yahya Arhab, Shutterstock

pobunjenici iz jemena imaju podršku irana

HUTI ISPALILI BALISTIČKE RAKETE NA IZRAEL! Prvi napad nakon odmazde IDF zbog udara dronom na Tel Aviv, POGOĐEN I AMERIČKI BROD?

Planeta -

Huti pobunjenici iz Jemena, koji imaju podršku Irana, saopštili su da su ispalili "više" balističkih raketa ka Izraelu.

Oni su poručili da su projektili lansirani prema najjužnijem izraelskom gradu Ejlatu.

Tajms of Izrael prenosi da su ranije jutros Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da su pomoću sistema protivvazdušne odbrane Strela 3 presrele balističku raketu koju su Huti lansirali iz Jemena.

Iz IDF je navedeno da je projektil zemlja-zemlja presretnut van izraelskog vazdušnog prostora.

Navodi se da su se u Ejlatu oglasile sirene za vazdušnu oopasnost zbog straha od šrapnela od rakete koji bi mogli tu da padnu.

Ovo je bio prvi napad koji su Huti izveli na Izrael nakon jučerašnjeg vazdušnog udara IDF na jemensku luku Hodejda, koji je bio odmazda za napad dronom koji se u petak desio u Tel Avivu.

Izraelski list Harec prenosi navode Jahje Sarija, vojnog portparola Huta, da je pored raketa koje su lansirane na izraelski grad Ejlat napadnut i američki brod u Crvenom moru.

Navodi se da Sari tvrdi da su oba napada bila "uspešna".

On je dodao da će Huti nastaviti da napadaju Izrael dokle god ta zemlja bude sprovodila "agresiju" prema palestinskom narodu.

Harec prenosi navode IDF da je incident vezan za napad Huta na Ejlat okončan.

Huti, pobunjenici iz Jemena
Huti, pobunjenici iz Jemenafoto: Mohammed Hamoud / AFP / Profimedia

Izraelski borbeni avioni pogodili su u subotu vojne ciljeve u jemenskoj luci Hodejda na Crvenom moru, dan nakon što je bespilotna letelica koju su lansirali Huti pogodila zgradu u Tel Avivu.

Vrhovni politički savet jemenskog pokreta Huti ubrzo je zapretio "efikasnim odgovorom" na izraelske vazdušne napade.

Napadi su bili usmereni na naftna postrojenja u luci, a izraelski vojni zvaničnik rekao je da su pogođene dve mete, uključujući energetsku infrastrukturu.

Al Džazira je prenela navode Ministarstva zdravlja u delu Jemena pod upravom Huta da su u izraelskim napadima stradale tri osobe, a 87 je ranjeno, od čega mnoge od žrtava imaju teške opekotine.

Izrael je obavestio saveznike uoči napada, koji je izveden borbenim avionima F-15.

Napad na Hute u Jemenu izazvao je bojazan da bi rat u Pojasu Gaze, koji Izrael vodi protiv izraelske ekstremističke organizacije Hamas, mogao da postane širi regionalni sukob.

- Vatra koja trenutno gori u Hodejdi može da se vidi širom Bliskog istoka. Huti su nas napali više od 200 puta. Prvi put kada su povredili izraelskog državljanina, mi smo ih napali. I uradićemo to na svakom mestu kada bude potrebno - poručio je Joav Galant, izraelski ministar odbrane.

Dron koji su lansirali Huti pogodio je stan u Tel Avivu u noći između četvrtka i petka, pri čemu je stradao jedan muškarac, a više osoba je ranjeno.

Tajms of Izrael je preneo da je IDF uočio dron, ali ga da zbog ljudske greške nisu oborili.

Huti su tvrdili sa su lansirali dron koji je bio u stanju da po prvi put prođe neprimećen pored izraelskih radarskih sistema.

(Kurir.rs/The Times of Isreal/Haaretz/Al Jazeera/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track